Hoppa till huvudinnehåll

Pernilla Nordlund lägger av

Pernilla Nordlund
Pernilla Nordlund har spelat färdigt. Pernilla Nordlund Bild: Privat pernilla nordlund

Damlandslagsspelaren Pernilla Nordlund har fattat ett tufft beslut. Nu lägger hon definitivt av med fotbollen, knappa tre månader före EM-slutspelet i Sverige.

Beslutet grundar sig på stressrelaterade fysiologiska problem som gett 22-åringen motivationsproblem.


- Jag fick flera fysiska problem och stressade hemskt mycket. Jag fick kronisk huvudvärk och migränanfall väldigt ofta kombinerat med sömnproblem. Till sist sa kroppen helt enkelt ifrån. Det blev fysiskt tungt att gå till träningen även om jag visste att jag var väldigt bra form.

Den Vasabördige Pernilla Nordlund berättar öppet för Yle Sporten om hur hon brottats med problemen under en längre tid.

- Det har tagit en vändning ganska plötsligt egentligen. Problem med motivationen har jag haft under en längre tid och jag lade redan av en gång för ett och ett halvt år sedan, förklarar Nordlund.

Hon fick stöd och hjälp från bland annat förbundskaptenen och återupptog satsningen på fotbollen. Hon var också med om det framgångsrika EM-kvalet tillsammans med landslaget samtidigt som hon spelade klubbfotboll i Umeå.

- I höstas började tankarna kretsa i de samma gamla banorna: Orkar jag satsa, har jag rätt motivation? Jag körde på under vintern, men kroppen och huvudet har sagt ifrån ordentlig, så nu har jag konstaterat att jag inte kan fortsätta på den här satsningen längre. Energin och motivationen räcker inte till.

Andra gången gillt

Damallsvenskan har redan sparkat igång och Nordlund har också följt med landslaget under vårens träffar. Mot den bakgrunden har beslutet varit ännu tuffare att fatta.

- Det har varit tungt. Man vill egentligen inte tacka nej till ett EM-slutspel. Samtidigt känner jag mig trygg i beslutet, jag vet att hälsan går i första hand. Ingenting är så stort och viktigt inom fotbollen att jag skulle vara beredd att äventyra hälsan, säger Nordlund.

Nordlund säger sig vara säker på att hon hittar en annan identitet än den hon fått via fotbollen. Nordlund med rötterna i Vasa IFK är idag 22 år gammal.

Heja Helmarit

Hon gjorde sin första landskamp i februari 2011 mot Vitryssland. Sin 22:a och sista spelade hon mot Schweiz i mars 2013.

Se Nordlunds landslagsstatistik på Bollförbundets webbplats.

Pernilla Nordlund har också en hälsning till damlandslaget ”Helmarit” som hon nu stiger åt sidan från.

- Jag önskar dom all lycka till, det är ett så härligt gäng. Alla tar hand om varandra så väl. Det här laget förtjänar verkligen så mycket framgång för de har jobbat så hårt. Jag önskar laget all lycka till.

På klubbnivå har hon representerat Vasa IFK, FC Sport, Umeå IK och Umeå Södra.

 • Martin Fourcades vilopuls ofattbart låg

  Vilopulsen till och med lägre än Miguel Indurains "rekord".

  Skidskytten Martin Fourcade är i lysande form inför den stundande säsongen. Den franske skidskyttestjärnan visar på sitt Instagramkonto ett fotografi enligt vilket hans vilopuls är 25.

 • Agility på högsta nivå för Hangö kennelklubb

  Landslagsuppdrag för Hangöbor i agility.

  För ungefär en månad sedan ordnade Finska Agilityförbundet ett kval för olika landslagsuppdrag i agility. Från Hangö kennelklubb deltog Tiina Nordlund med den spanska vattenhunden Wilma.

 • Polisen: Äldre man sköt sin fru och sig själv i Runsala

  Polisens utredningar kring dödsfallen fortsätter.

  Polisens utredningar kring de två dödsfallen i Runsala i Åbo fortsätter. Det var vid lunchtid på onsdagen som polisen fick en anmälan om att två skjutna personer har hittats i Runsala.

 • Yle Åboland i Dalsbruk

  Många kom och hälsade på till sändningstältet på torget.

  På onsdag morgon den 16 augusti sände Yle Åboland direkt från sommartorget i Dalsbruk på Kimitoön. Gäster avlöste varandra i tältet och många torgförsäljare och torgbesökare pratade om aktuella frågor och sitt Dalsbruk. Här kan du se bilder från torget och lyssna på intervjuerna!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport