Hoppa till huvudinnehåll

Pernilla Nordlund lägger av

Pernilla Nordlund har spelat färdigt. Pernilla Nordlund Bild: Privat fotboll,nordlund,pernilla nordlund,sport

Damlandslagsspelaren Pernilla Nordlund har fattat ett tufft beslut. Nu lägger hon definitivt av med fotbollen, knappa tre månader före EM-slutspelet i Sverige.

Beslutet grundar sig på stressrelaterade fysiologiska problem som gett 22-åringen motivationsproblem.


- Jag fick flera fysiska problem och stressade hemskt mycket. Jag fick kronisk huvudvärk och migränanfall väldigt ofta kombinerat med sömnproblem. Till sist sa kroppen helt enkelt ifrån. Det blev fysiskt tungt att gå till träningen även om jag visste att jag var väldigt bra form.

Den Vasabördige Pernilla Nordlund berättar öppet för Yle Sporten om hur hon brottats med problemen under en längre tid.

- Det har tagit en vändning ganska plötsligt egentligen. Problem med motivationen har jag haft under en längre tid och jag lade redan av en gång för ett och ett halvt år sedan, förklarar Nordlund.

Hon fick stöd och hjälp från bland annat förbundskaptenen och återupptog satsningen på fotbollen. Hon var också med om det framgångsrika EM-kvalet tillsammans med landslaget samtidigt som hon spelade klubbfotboll i Umeå.

- I höstas började tankarna kretsa i de samma gamla banorna: Orkar jag satsa, har jag rätt motivation? Jag körde på under vintern, men kroppen och huvudet har sagt ifrån ordentlig, så nu har jag konstaterat att jag inte kan fortsätta på den här satsningen längre. Energin och motivationen räcker inte till.

Andra gången gillt

Damallsvenskan har redan sparkat igång och Nordlund har också följt med landslaget under vårens träffar. Mot den bakgrunden har beslutet varit ännu tuffare att fatta.

- Det har varit tungt. Man vill egentligen inte tacka nej till ett EM-slutspel. Samtidigt känner jag mig trygg i beslutet, jag vet att hälsan går i första hand. Ingenting är så stort och viktigt inom fotbollen att jag skulle vara beredd att äventyra hälsan, säger Nordlund.

Nordlund säger sig vara säker på att hon hittar en annan identitet än den hon fått via fotbollen. Nordlund med rötterna i Vasa IFK är idag 22 år gammal.

Heja Helmarit

Hon gjorde sin första landskamp i februari 2011 mot Vitryssland. Sin 22:a och sista spelade hon mot Schweiz i mars 2013.

Se Nordlunds landslagsstatistik på Bollförbundets webbplats.

Pernilla Nordlund har också en hälsning till damlandslaget ”Helmarit” som hon nu stiger åt sidan från.

- Jag önskar dom all lycka till, det är ett så härligt gäng. Alla tar hand om varandra så väl. Det här laget förtjänar verkligen så mycket framgång för de har jobbat så hårt. Jag önskar laget all lycka till.

På klubbnivå har hon representerat Vasa IFK, FC Sport, Umeå IK och Umeå Södra.

 • SVT: Allt värre segregering i svenska förorter

  Ny forskning visar på allt större segregation av samhället.

  I Sverige visar ny forskning på en allt större segregation av samhället, rapporterar SVT. Den visar på en klar skillnad mellan personer med ursprung i Afrika, Asien och Latinamerika, samt övriga grupper.

 • Vem behöver spioner 2016?

  Har teknologin gjort spionerna överflödiga?

  Kalla krigets spioner var tystlåtna och oansenliga män som i stillhet utväxlade information. Populärkulturens spioner var raka motsatsen: glamourösa och världsvana män som kunde slåss och skjuta. Hur ser dagens spioner ut och vem behöver deras tjänster idag?

 • Nu är Ingmar Bergman större än någonsin på teaterscenerna

  Tredje Bergmanfestivalen invigdes i Stockholm.

  I Stockholm samlar den tredje Bergmanfestivalen internationella gästspel och svenska nyproduktioner till en jättesatsning som pågår fram till den 4e september. Festivalen invigdes med en utmanande uppsättning där utdrag ur en rad Bergmanverk möttes. Tyska Sebastian Hartmanns regi fick delar av premiärpubliken att lämna teatern i pausen.

Läs också

 • Delfinerna har lämnat Finland

  Delfinerna har troligen förts till Grekland.

  Delfinerna från Särkänniemi delfinarium har lämnat Finland i ett fraktplan. Delfinariet har inte kommenterat förflyttningen, men i våras fick nöjesparken grönt ljus för att föra djuren till Grekland.

 • Utlänningslagen stramas åt ännu mer?

  Arbetsgrupp ska bereda nya skärpningar för asylsökande.

  Reglerna för familjeåterförening för flyktingar kan skärpas ytterligare. Sannfinländarna driver på och inom kort tillsätts en arbetsgrupp. Men de alternativ som står till buds fick rött ljus på Inrikesministeriet då utlänningslagen skrevs om i våras.

 • Vem behöver spioner 2016?

  Har teknologin gjort spionerna överflödiga?

  Kalla krigets spioner var tystlåtna och oansenliga män som i stillhet utväxlade information. Populärkulturens spioner var raka motsatsen: glamourösa och världsvana män som kunde slåss och skjuta. Hur ser dagens spioner ut och vem behöver deras tjänster idag?

Nyligen publicerat - Sport

 • Mäktig vändning bakom Kontinens tionde titel

  Kontinen och Garcia-Lopez vinnare i Winston-Salem.

  Henri Kontinen och Guillermo Garcia-Lopez har vunnit ATP-turneringen i Winston-Salem. Segern i dubbel mot Leander Paes och Andre Begemann kom efter en mäktig vändning.

 • Nytt suveränt världsrekord på 3 000 meter hinder

  Jebet löpte sex sekunder snabbare än det tidigare rekordet.

  Bahrains Ruth Jebet, född i Kenya, formligen krossade det tidigare världsrekordet på 3 000 meter hinder under Diamond League-tävlingen i Paris. Tiden 8.52,78 är sex sekunder snabbare än ryska Gulnara Galkinas åtta år gamla rekord.