Hoppa till huvudinnehåll

Mononukleos

Vid mononukleos sväller tonsillerna upp och kan få samma vita beläggning som vid angina (bakteriell halsfluss). Bild: Wikimedia/Fateagued svalg

Körtelfeber, eller infektiös mononukleos, är en virusinfektion som orsakas av EBV (Epstein-Barr-virus). I folkmun kallas infektionen ofta för kyssjukan och de vanligaste symptomen infektionen ger upphov till är sjukt, svullet svalg, svullna lymfknutor framförallt på halsen, hög feber och uttalad trötthet.

EBV är ett virus som hör till herpesgruppen och som blir kvar i kroppen livet ut efter att man smittats.

De allra flesta finländare bär på viruset och ungefär hälften av femåringarna har redan fått det. Får man det som barn är symptomen lindriga eller inga alls men smittas man först i tonåren eller senare, kan man bli riktigt sjuk.

Anna-Karin Friis drabbades av mononukleos först i vuxen ålder. Hon vaknade då en morgon och kände sig väldigt orkeslös och svullen. Hon hade dock inte halsont, som är ett av de främsta symptomen.

Efter ett par veckors funderande gick Anna-Karin till läkaren men fick ingen diagnos. Symptomen varierade från vecka till vecka och det dröjde så länge som ett halvt år innan man kom fram till att det var infektiös mononukleos hon hade.

Körtelfeber är en lurig sjukdom som kan ta sig uttryck på många olika sätt. Det finns dock ingen särskild behandling, utan man kan bara vänta ut den genom att stanna hemma och vila. Förutom att man under sjukdomens förlopp kan få svullna lymfknutor (i synnerhet tonsiller) och svullet ansikte, kan även mjälten svälla upp. Då är det extra viktigt att ta det lugnt och undvika kraftiga rörelser eftersom den i värsta fall kan spricka.

De allra flesta blir återställda från mononukleos på ett par veckor men i vissa fall kan en del av symptomen hålla i sig mycket längre. I riktigt sällsynta fall kan sjukdomen bli kronisk.

I videoklippen får vi höra hela diskussionerna i Min Morgons studio där Anna-Karin Friis berättar om sitt insjuknande och där husläkare Robert Bergholm ger mer information om sjukdomen samt svarar på tittarfrågor.

Ur Min Morgon 8.4.2013
Programvärdar: Henric Öhman och Sonja Kailassaari
Produktion: Cityportal Ab

Pernilla Haglund

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn