Hoppa till huvudinnehåll

Kulturapoteket Svanen kämpar för tillvaron

I hyllorna står bruna flaskor på rad med etiketter på latin. Den blyinfattade glassvanen hänger ovanför dörren som den gjort i över hundra år. På apoteket Svanen i Helsingfors får kunderna sina mediciner med en dos historia på köpet.

Närservicen försvinner

– Jag tycker själv det är ett mycket bra och fungerande apotek, säger Bengt Mattila. Det att vi betjänar över disk kan vara en fördel i många fall. Det kan komma fram saker som har betydelse för medicineringen.

Provisor Bengt Mattila är Svanens femte apotekare och har jobbat hela sin apotekskarriär på samma adress i Helsingfors. Men ända sedan nittiotalet när han blev apotekare på Svanen har kurvan pekat neråt.

– Vi ligger lite på sidan om och mycket av närservicen har försvunnit runtom. Det är inte alla som hittar hit och vi skulle absolut behöva mera kunder.

Örnen och Lejonet är borta

Alla andra gamla apotek i Helsingfors har försvunnit. De har tvingats flytta eller valt att avstå från sin gamla inredning för att överleva. Museiverket försökte länge försvara till exempel apoteket Örnen i Helsingfors men husbolaget höjde hyran och apotekaren gav upp. Lokalen är numera frisörsalong och apoteket har flyttat till moderna utrymmen i Citypassagen.

Svanens jugendinredning från 1912 är den enda skyddade apoteksmiljön i Finland. Enligt byggnadsskyddslagen betalar Svanen därför en lägre apoteksavgift än andra. Hyresvärden i huset är också välvilligt inställd men ändå kämpar apotekaren för att verksamheten ska gå runt.

Hemlig plan för Svanen

– Jag har en plan för att Svanen ska fortsätta som apotek och det klarnar förhoppningsvis under våren, säger Bengt Mattila.

Han vill inte äventyra planerna med att avslöja detaljer, men ett mål på längre sikt är också att Svanen i framtiden kan bli Helsingfors första egentliga apoteksmuseum.

Inredningen förmedlar kvalitet och kunnande

Den som vill kan redan nu bekanta sig med läkemedelshistoria i källarvåningens utställning. Bengt Mattila har samlat på sig mängder av föremål och en av klenoderna är den gamla kassamaskinen. Förr i tiden framställdes många läkemedel i apotekens källare och doserades i burkar och pulverpåsar med svanen som motiv. Ett av de äldsta föremålen är en porslinsburk för medicinsalva.

– När man tittar på det här burklocket är det som ett konstverk. Man satt ner möda på att få vackra saker. Att man använde sig av ädelträ i inredningen var också ett sätt att förmedla kvalitet och sakkunskap till kunderna, förklarar Bengt Mattila.