Hoppa till huvudinnehåll

Mirjam Tuominen skrev om liv, sorg och vår inre bödel

"Ett öde ger jag åt er med min pränt...." Mirjam Tuominen är en stark och unik finlandssvensk författare som fallit i glömska. Hon skrev såväl om sitt eget privata liv som om den nazistiska bödeln inom oss.

Mirjam Tuominen (1913-1967) föddes i Kajana den 19 april 1913. När hon var fem år gammal flyttade familjen till Helsingfors. Två år senare dog fadern, kontorschefen Ernst Tuominen. Mirjam växte upp med modern Irene Barck och tre systrar. Hon kom att påverkas starkt av faderns död. I Mörka gudar skriver hon om hur hon som sexåring kom att ställas inför de mest invecklade problem: sjukdom, moral och död.

Tuominen skrev studenten 1931 och blev filosofie magister 1935. Efter ett år som au pair i Paris, då hon också studerade franska och litteratur, återvände hon till Finland och debuterade 1938 med Tidig tvekan.

Tuominen gifte sig med konstnären och lektorn Torsten Korsström och bosatte sig i Nykarleby. I sina dagböcker och utgivna prosa från denna tid syns stråk av den ensamhet, skräck och kärlek hon känner inför livet. Barnets födelse omstörtar hennes liv och genomsyrar hennes skrivande, t.ex. i novellen "Två" i samlingen Visshet (1942).

Andra världskriget och uppgörelsen med nazismen är ett viktigt tema i Mirjam Tuominens författarskap. I boken Besk Brygd (1947) skriver hon om bödeln inom oss alla, med utgångspunkt i en tidningsnotis om en tysk soldat som kastat en liten judisk pojke i en avloppsbrunn.

I slutet av 1940-talet bröt Mirjam Tuominen upp från sitt äktenskap och småstaden Nykarleby och bosatte sig i Helsingfors, Kottby, med sina två döttrar Tuva och Kyra.

Tuominens dotter Tuva Korsström berättar minnen om sin mamma. Vi får i också höra om om Tuominens vänner och släkt, om Eva Wichman, Gunnar Björling, Kurt Sannmark, PO Barck, Hans Ruin, Kaj Lindgren, JO Tallqvist.

Mirjam Tuominen gav ut sin första lyriksamling "Under Jorden sjönk" 1954.

Den sista publicerade boken blev Gud är närvarande (1961). Tuominens sista år var ensamma och hon var förtvivlad över att inte mera bli publicerad. Tuominen isolerade sig och övergick till katolicisimen. Mirjam Tuominen dog av en hjärnblödning 1967.

Mirjam Tuominen fick en renässans då Ghita Barck skrev en bok om henne 1983. Söderströms publicerade efter det texter av Mirjam Tuominen i urval. På bokomslagen uppmärksammades Mirjam Tuominens dittills okända bildkonst, som också visades på Amos Andersons konstmuseum. Konstvetaren Gertrud Sandqvist talar om målningarna.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Vinterväder 1987

  Köld har vi redan haft tillräckligt, men snön är välkommen.,

  Hurudant var vädret vintern 1987? Meteorologerna Kenneth Holmlund och Liisa Fredriksson ger prognoser

 • Är det hälsosamt att sporta i iskyla?

  Anders Wahlberg springer inte om kvicksilvret går under -20.

  I januari 1985 var det rekordkallt. Sportmagasinet tar reda på om det är farligt att sporta i temperaturer på under -15 grader.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet