Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 8: Patvinsuo

Vy från Patvinsuo nationalpark
Vy från Patvinsuo nationalpark Vy från Patvinsuo nationalpark Bild: YLE/Strömsö patvinsuo

Järv är ett sällsynt djur i Finland. Vi har bara ungefär 150 järvar. De är nästan omöjliga att se i naturen men i östra Finland i gränstrakterna där det finns myrar och ödemark trivs rovdjuren.

I Patvinsuo nationalpark som ligger nära Lieksa kan besökare se spår av bäver och någon enstaka besökare lyckas se björn lufsa över myrmarken någon gång om året.

Men i närheten av nationalparken finns det ett ställe där Eero Kortelainen har byggt upp kojor för att man ska kunna fotografera vilda djur i naturen. Han matar dem med fisk och malet kött för att locka dem till samma ställe. Flera järvar bor i närheten av kojorna.

Då man besöker en koja måste man komma tidigt på eftermiddagen för att det ska bli lugn och ro till kvällen. Rovdjuren är ju nattdjur. Elisabeth behöver inte sitta länge förrän hon ser en räv. Och i skymningen kommer en järvhona som har fått upp vittringen på fisken. Hon hämtar mat åt sina ungar. Det gäller att vara alldeles tyst och stilla för att inte skrämma bort honan.

Elisabeth har tur. Vid flera tillfällen dyker järvhonan upp under natten och låter sig inte störas av kamerans knäppande.

Efter en sömnlös och spännande natt bland järvarna kan man ta sig ett dopp i den stora sjö som finns i Patvinsuo nationalpark. Där finns också en bastu som besökare kan hyra av forststyrelsen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård