Hoppa till huvudinnehåll

Nya gasrör i Östersjön kunde sysselsätta Hangö

Nordstreams gasrör i Hangö hamn.
Nordstreams gasrör i Hangö hamn. Bild: YLE / Robin Lindberg gasrör hangö

Nya gasrör planeras på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland. För att bygga ut två nya rör intill de två rör som redan tagits i bruk, behöver byggaren Nordstream ett upplagringsområde. Hangö finns med som ett förslag till upplagringsområde, liksom också Kotka. Men Nordstream kommer att ordna en anbudstävling.


Hangös hamndirektör Paavo Lyytikäinen hoppas att Hangös hamnområde ska kunna användas också den här gången. När de nuvarande gaslinjerna byggdes användes nio hektar i Hangö som förvaringsplats för rör. Sammanlagt 34 000 rör transporterades då via Hangö. Om Hangö skulle ha turen att vinna Nordstreams anbudstävling så skulle det vara mycket positivt för Hangö, säger Lyytikäinen. Det skulle innebära många arbetstillfällen och en hel del pengar för Hangö.

Tiina Salonen är miljöchef på Nordstrem och säger att miljökonsekvenserna skulle vara väldigt små som en följd av en ny gaslinje. Efarenheter från föregående byggarbeten visar på lokala och småskaliga förändringar. Vattnet vid byggnadsplatserna grumlades i liten skala under en kort tid, enligt Salonen.

Om allting går enligt planerna ska utbyggandet av två nya gaslinjer vara färdigt år 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland