Hoppa till huvudinnehåll

Patvinsuo nationalpark är stället för den som gillar ödemark och orörd natur

Apamyr i patvinsuo nationalpark.
Vy över myr i Patvinsuo nationalpark Apamyr i patvinsuo nationalpark. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,nationalparker,Patvinsuo,myr,Kärr,elisabeth morney

I Finland finns det bara ungefär 150 järvar. De är nästan omöjliga att se i naturen, men i östra Finlands gränstrakter finns myrar och ödemark där rovdjuren trivs.

Vild ödemark och vacker aapamyr

Nära Lieksa breder Patvinsuo nationalpark ut sig. Det här är stället för den som gillar viddernas stillhet och orörd natur. Den är vidsträckt och består av myrar, mossar och kärr.

Här finns aapamyrar. Aapamyrar förekommer i norra barrskogsregionen. Patvinsuo är skyddad av Natura 2000 för sin speciella livsmiljö. Den fuktiga marken bildas av smältvatten och mineraljord.

Ett tranbär på mossa i en myr.
Aapamyren består av mossar, kärr och sumpskog. Ett tranbär på mossa i en myr. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Patvinsuo,myr,mossa,tranbär,nationalparker,Aapamyr,elisabeth morney

Björn lufsar över myren

Här kan besökare se spår av bäver. Eftersom utsikten är vidsträckt kan en lycklig besökare lyckas se björn lufsa över myrmarken någon gång om året.

Men för att kunna få se rovdjur måste man kunna vara tyst och stilla. Den som gärna vill fånga rovdjur med sin kamera har större chanser i ett gömsle som ligger i närheten av nationalparken.

Ett träd fällt av bäver i ett vattendrag.
Spår av bäver. Träd har fällts av bävern som bygger bo i närheten. Ett träd fällt av bäver i ett vattendrag. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,nationalparker,Aapamyr,bävrar,Patvinsuo

Gömsle för fotografer

Eero Kortelainen byggt kojor för att man ska kunna fotografera vilda djur i naturen. Han matar dem med fisk och malet kött för att locka dem till samma ställe.

Hackspettar örnar och korpar finns det gott om. Björn och varg är mera sällsynta. Men flera järvar finns i området, så det finns goda chanser att få se det sällsynta djuret i naturen - om man orkar vara tyst och stilla.

Gömslen för fotografer i ödemark.
Eero Kortelainen har byggt gömslen för att kunna fotografera rovdjur i ödemarken. Gömslen för fotografer i ödemark. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,järv,Patvinsuo,Lieksa,koja,eero kortelainen

Järv i sikte

Man kommer till gömslet tidigt på eftermiddagen, ställer i ordning kameran och sen är det bara att vänta. Rovdjur är nattdjur, så därför är sommarens ljusa nätter bästa tiden att fotografera dem.

Redan i skymningen börjar korparna varna. Nu är det ett rovdjur på kommande. Det kan vara en räv som dyker upp.

I gästboken kan man läsa om björn- och järvobservationer. Och rätt ofta vågar järvhonan sig fram för att hämta mat år sina ungar - bara det är alldeles tyst i kojan.

En järv i ett träd.
En järv letar efter mat åt sina ungar. En järv i ett träd. Bild: YLE/Strömsö järv,Strömsö,Lieksa,Patvinsuo,Patvinsuo nationalpark,rovdjur,elisabeth morney

Simma i en ödemarkssjö

Efter en sömnlös och spännande natt bland järvarna kan man ta sig ett dopp i Suomunjärvi, den stora sjö som finns i Patvinsuo nationalpark. Där finns också en bastu som besökare kan hyra av forststyrelsen.

Läs mer om Patvinsuo nationalpark här.

Bastu vid stranden av suomunjärvi i Patvinsuo nationalpark.
I Patvinsuo nationalpark finns en ödemarksbastu som man kan hyra av forststyrelsen. Det finns inga andra stugor vid Suomunjärvis stränder. Bastu vid stranden av suomunjärvi i Patvinsuo nationalpark. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Sauna (film),bastur,Patvinsuo,nationalparker,Patvinsuo nationalpark,Suomunjärvi,elisabeth morney