Hoppa till huvudinnehåll

Vasabladet och ÖT blir tabloider 2014

Gårdagens och dagens Vasablad. Bild: YLE/Roger Källman vasa,vasabladet,österbotten

Vasabladet och Österbottens tidning ska gå över till tabloidformat. Från och med februari nästa år utkommer tidningarna som tabloider.

- Det är en stor sak att byta format och vi har funderat på det ganska länge, säger Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet.

Hon säger att efter att Helsingin Sanomat gick över till tabloid i januari har standarden för annonserna förändrats och det ger möjligheten att genomföra den här förnyelsen, utan att gå back alltför mycket.

Ttidningarna ska också förbättra sin journalistik - innehållet ska bli piggare och spänstigare.

Enligt Mikael Österholm, vd för HSS Media, är observationsvärdet högre i en tabloidtidning jämfört med det större broadsheetformatet. Det skriver dagens Vasabladet.

Tidningarnas mål är att höja upplagan. Det är främst på annonsörshåll som motståndet mot tabloidformatet varit stort. Annonsörerna menar att annonserna blir mindre, medan man från tidningshåll poängterar att annonserna syns bättre i tabloid.

Tidningen Pohjalainen, med vilken Vasabladet har många gemensamma annonsörer, har inte ännu aviserat någon övergång till tabloid.

Hufvudstadsbladet var första dagstidningen i Finland att bli tabloid 2004. Under de senaste åren har allt fler tidningar bytt format, bland annat Syd-Österbotten.

 • Svår kedjekrock i Sverige i tät dimma

  Omkring 15 fordon var inblande i kollissionen.

  En allvarlig trafikolycka inträffade i mellersta Sverige i närhäten av Arboga på tisdagskvällen. En människa omkom och 15 människor måste föras till sjukhus.

 • Bottenhavets sjukhus kunde erbjuda vård åt 50 000 patienter

  Medborgarforum i Kristinestad vill behålla lokal sjukvård.

  Vården stod i fokus för medborgarforumet i Kristinestad på tisdag. - Vården ska finnas nära människor och före detta Bottenhavets sjukhus kunde erbjuda sjukvård åt 50 000 personer på 50 kilometers avstånd, säger arrangören Dennis Rundt.

 • USA börjar utvisa papperslösa invandrare för småbrott

  En fortkörning kan komma att leda till utvisning.

  Förenta staterna skärper sin utlänningslagstiftning. I enlighet med president Trumps krav börjar nu myndigheterna utvisa papperslösa invandrare om de begår också smärre brott. En trafikförseelse kan räcka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Pumpviken i Karis får vänta på sina nya hus

  "Finns inte marknad", säger vd för markägarbolaget.

  Det finns inga planer just nu att bygga flervåningshus i Pumpviken i Karis, planerna är skrinlagda. Det säger Joakim von Bergmann, vd för Kustregionens utbildningsfastigheter som äger området.

 • Plugga vid ÅA: Statskunskap är inte bara för politiker

  Politik, makt och statsstyre intresserar statsvetarna.

  - Vi vill försöka beskriva och förstå vårt samhälle och politiken. Men beroende på hur man definierar begreppet politik kommer man också in på frågor som makt och styre inom olika organisationer, förklarar Sarah Lehtinen, universitetslärare i statskunskap vid Åbo Akademi.