Hoppa till huvudinnehåll

Vasabladet och ÖT blir tabloider 2014

Gårdagens och dagens Vasablad. Bild: YLE/Roger Källman vasa,vasabladet,österbotten

Vasabladet och Österbottens tidning ska gå över till tabloidformat. Från och med februari nästa år utkommer tidningarna som tabloider.

- Det är en stor sak att byta format och vi har funderat på det ganska länge, säger Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet.

Hon säger att efter att Helsingin Sanomat gick över till tabloid i januari har standarden för annonserna förändrats och det ger möjligheten att genomföra den här förnyelsen, utan att gå back alltför mycket.

Ttidningarna ska också förbättra sin journalistik - innehållet ska bli piggare och spänstigare.

Enligt Mikael Österholm, vd för HSS Media, är observationsvärdet högre i en tabloidtidning jämfört med det större broadsheetformatet. Det skriver dagens Vasabladet.

Tidningarnas mål är att höja upplagan. Det är främst på annonsörshåll som motståndet mot tabloidformatet varit stort. Annonsörerna menar att annonserna blir mindre, medan man från tidningshåll poängterar att annonserna syns bättre i tabloid.

Tidningen Pohjalainen, med vilken Vasabladet har många gemensamma annonsörer, har inte ännu aviserat någon övergång till tabloid.

Hufvudstadsbladet var första dagstidningen i Finland att bli tabloid 2004. Under de senaste åren har allt fler tidningar bytt format, bland annat Syd-Österbotten.

  • Trump i The Times och Bild: Flera länder kommer att lämna EU

    Blivande presidenten i sällsynt intervju.

    USA:s tillträdande president Donald Trump förutspår i en gemensam intervju för den brittiska tidningen The Times och den tyska tidningen Bild att flera länder kommer att följa Storbritanniens exempel och lämna EU. Han kritiserar också den tyska förbundskanslern Angela Merkels flyktingpolitik.

  • Jylhä bekräftar: Mäkäräinen tackar nej

    Förbundskaptenen: "Kaisa koncentrerar sig på sin huvudgren".

    Det blir ingen Kaisa Mäkäräinen i skidvärldscupen nästa veckoslut. Samtidigt minskar också skidskyttestjärnans chanser till en plats i hemma-VM drastiskt. ”Kaisa koncentrerar sig på sin huvudgren”, säger längdlandslagets förbundskapten Reijo Jylhä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes