Hoppa till huvudinnehåll

Vasabladet och ÖT blir tabloider 2014

Gårdagens och dagens Vasablad. Bild: YLE/Roger Källman vasa,vasabladet,österbotten

Vasabladet och Österbottens tidning ska gå över till tabloidformat. Från och med februari nästa år utkommer tidningarna som tabloider.

- Det är en stor sak att byta format och vi har funderat på det ganska länge, säger Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet.

Hon säger att efter att Helsingin Sanomat gick över till tabloid i januari har standarden för annonserna förändrats och det ger möjligheten att genomföra den här förnyelsen, utan att gå back alltför mycket.

Ttidningarna ska också förbättra sin journalistik - innehållet ska bli piggare och spänstigare.

Enligt Mikael Österholm, vd för HSS Media, är observationsvärdet högre i en tabloidtidning jämfört med det större broadsheetformatet. Det skriver dagens Vasabladet.

Tidningarnas mål är att höja upplagan. Det är främst på annonsörshåll som motståndet mot tabloidformatet varit stort. Annonsörerna menar att annonserna blir mindre, medan man från tidningshåll poängterar att annonserna syns bättre i tabloid.

Tidningen Pohjalainen, med vilken Vasabladet har många gemensamma annonsörer, har inte ännu aviserat någon övergång till tabloid.

Hufvudstadsbladet var första dagstidningen i Finland att bli tabloid 2004. Under de senaste åren har allt fler tidningar bytt format, bland annat Syd-Österbotten.

 • Hästsporten tog ett kliv framåt i Korsholm

  Föreningarna ansöker om pengar och jobbet görs på talko.

  Snart kan planeringen för ett hästsportcenter i Korsholm påbörjas. Utvecklingssektionen föreslår att kommunstyrelsen på sitt nästa möte godkänner projektplanen och att man börjar deltaljplanera området.

 • Ersättande universitetsutbildning söks till Jakobstad

  Strategiskt central fråga för Jakobstad.

  Norra svenska Österbotten saknar utbildning på universitetsnivå när barnträdgårdslärarutbildningen flyttar till Vasa. Det är en strategiskt central fråga för Jakobstad att få ersättande utbildning på samma nivå enligt stadsdirektör Kristina Stenman.

 • Pargas måste privatisera eller bolagisera sin företagshälsovård

  Oklart hur det blir men senast 2018 måste det ske.

  Pargas stad sköter nu sin företagshälsovård i egen regi. Men den kommande social- och hälsovårdsreformen sätter i käppar i hjulet för sådan här verksamhet och kräver att företagshälsovården antingen måste bolagiseras eller privatiseras.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes