Hoppa till huvudinnehåll

Allt djupare politisk kris i Italien

Återvalet valet av Giorgio Napolitano till president vittnar om en allt djupare politisk kris i Italien.

Den 87-årige Napolitano var sista utvägen efter fyra resultatlösa omröstningar i parlamentet. Han är den första presidenten i Italien som väljs för en andra period.

Ingen av de uppställda kandidaterna fick tillräckligt med röster när parlamentet skulle rösta om en ny president. Efter fyra omröstningar gick den 87-årige Napolitano med på att sitta ytterligare en period, och det kunde ledamöterna enas om.President Napolitano har lovat att han på måndag berättar hur han tänker utföra sina maktbefogenheter som president. - Jag hoppas att alla parter under de kommande veckorna arbetar för att stärka republikens institutioner, sade han efter att ha blivit återvald.

Ett lamslaget parlament

Center-vänster blocket med Pier Luigi Bersani i spetsen segrade i parlamentsvalet i februari, men lyckades inte få parlamentarisk majoritet.

I brist på andra maktkoalitioner är parlamentet i praktiken lamslaget. Och landet står fortfarande utan regering.

Landets ekonomi fortsätter att försämras och för att minska budgetunderskottet krävs hårda nedskärningar. Men det vill italienarna inte gå med på.

Uppstickarpolitikern Beppe Grillo kallar valet av Napolitano för en statskupp.

Analytiker tror att Napolitano inom kort presenterar en ny övergångsregering där olika partier finns representerade tillsammans med teknokrater.

På sikt blir det troligtvis aktuellt med nyval.

Läs också: Gräl gör att Italiens 87-åriga president sitter kvar

Läs också