Hoppa till huvudinnehåll

Tsarnajevs USA-medborgarskap ett juridiskt dilemma

Den misstänkte Bostonbombaren DzjocharTsarnajev har amerikanskt medborgarskap vilket kan leda till ett juridiskt dilemma.

En del republikaner i den amerikanska kongressen vill begränsa Tsarnajevs juridiska rättigheter. De anser att den misstänkte 19-åringen under polisundersökningen och rättegången borde behandlas på samma sätt som fiender behandlas under krigstid. Det här förslaget skulle i praktiken innebära att Tsarnajev till exempel inte har rätt till en egen advokat. Republikanerna motiverar det här med att bombdådet i Boston var frågan om terrorism och inte ett vanligt brott.

Den kan också bli den allmänna rättshjälpsbyrån i Massachusetts som representerar Tsarnajev. Det här är brukligt då den åtalade inte har råd att sköta sitt eget försvar via en jurist.

Att klassa en amerikansk medborgare som "fientlig stridande" väckte mycket debatt redan tidigare i kongressen då man diskuterade möjligheten att använda drönare inom USA:s gränser mot amerikanska medborgare som misstänks ha kopplingar till terroristorganisationer.

Om Tsarnajev klassas som fientlig stridande kommer det att väcka mycket diskussion, tror Jani Leino som är juridisk rådgivare vid Finlands röda kors.

Kongressen har redan begränsat Tsarnajevs rättigheter

Tills vidare har kongressen utfärdat ett undantag till den så kallade Mirandavarningen. Det här tillåter utredare att förhöra 19-åringen utan att han får sina rättigheter upplästa för sig. I vanliga fall är myndigheterna tvungna att meddela en misstänkt att han har rätt att tiga och att han har rätt till en advokat.

Men Tsarnajev betraktas inte som ett vanligt fall. - Nu när den misstänkta är gripen är det sista vi vill att han tiger, sade senatorer i kongressen i dag. Ingen har ännu kunnat förhöra Tsarnajev. Han ligger på sjukhus i allvarligt tillstånd och har svårigheter att prata på grund av skottskador.

Bush införde termen "fientligt stridande"

Termen "fientlig stridande" infördes av Bush administrationen efter terrordåden den 11 september 2001. Den innebär att normala rättsregler sätts ur spel.

En person som klassas som fientlig stridande anses vara del av en beväpnad konflikt mellan Förenta staterna och al-Qaida. Personen förlorar sin rätt till advokat och kan hållas fängslad på obestämd tid. Det finns fångar på den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay som klassas som fientliga stridande.

Är Tsarnajev för ung?

I USA har den misstänktas unga ålder väckt diskussion. Tsarnajev är 19 år gammal.

Jani Leino konstaterar att USA hållit personer som varit yngre än 19 år som "fientliga stridande" i Guantanamo Bay.

Tre människor dog och omkring 170 skadades vid bombattackerna mot Boston maraton i måndags. En polis sköts ihjäl i samband med jakten på bröderna Tsarnajev. En annan polis har livshotande skador.

Boston: Den yngre brodern greps levande

Allt fler uppgifter om bröderna Tsarnajev

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes