Hoppa till huvudinnehåll

Ett ensamt skidspår

Bild: Hans Karlsson ainola-orkestern

Du står på en scen i för gammal kostym med spotlighten på dig. Du är omgärdad av en klassisk orkester. Vad skulle du här att göra? I händerna har du ett par ark med en ännu äldre dikt. Du hör inte hit.

Du är skogshuggarson från utkanten av Grangärde finnmarker. Och publiken där ute i skumrasket ser du inte, bländad av strålkastaren, men den finns där, tusenhövdad, och den är japansk.
I denna värld finns bara du, notpapperen som darrar lätt i händerna, och din tankevärld - din galax.

Programmet Hasses Galax handlar om den resa jag for på när jag fick uppdraget att recitera Bertel Gripenbergs dikt "Det ensamma skidspåret" till tonerna av Sibelius musik i mars i år. Vad jag upplevde och kände då blev mitt eget skidspår, och genom programmet får du fara med genom min galax, från skogarna därhemma, via glädjevarter på Tokyos bakgård, fyllda med gangsters och kackerlackor, genom stratosfären över Stilla Havet med ballong, och så vidare, ut i Galaxen, genom konserten...

Det är en resa genom tid och rum med ett poetiskt tema, som löper via allas vårt ensamma skidspår. För medan Hasses Galax svävar där ensam i sitt kosmos, är ensamheten själv universell. Liksom hoppet.

Hans Karlsson
Radioförfattare

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje