Hoppa till huvudinnehåll

Planerad allaktivitetshall dröjer i Korsnäs - idrottsföreningarna frustrerade

Bengt Back och Mats Åbacka i Korsnäs
Bengt Back och Mats Åbacka är trötta på att inget händer i hallfrågan i Korsnäs Bengt Back och Mats Åbacka i Korsnäs Bild: Yle/ Malin Hulkki mats åbacka

I Korsnäs är idrottsföreningar förundrade över att den planerade allaktivitetshallen drar ut på tiden. Första diskussionerna om hallen hade man redan för fyra år sedan, men fortfarande finns det inget beslut i frågan.

- Vi är på samma ställe efter fyra år. Byapolitiken bromsar här, säger Bengt Back som är ordförande för fotbollsföreningen i Korsnäs.

Sven-Erik Bernas som är kommunstyrelsens ordförande håller inte med.

- Klart vi har byapolitik i Korsnäs på gott och ont men det finns en entusiasm för hallen jämt över hela komun, säger Bernas.

En mångsidig hall

Den planerade allaktivitetshallen skulle betjäna både friidrottare och fotbollsspelare och egentligen alla idrottsintresserade i kommunen.
Enligt planerna skulle hallen placeras i nära anslutning i byskolan i Korsnäs centrum och vara 78 meter lång och 40 meter bred.

Emil Bäcklund och Joel Lindholm spelar fotboll i Korsnäs
Emil Bäcklund och Joel Lindholm tränar fotboll en par gånger i veckan Emil Bäcklund och Joel Lindholm spelar fotboll i Korsnäs Bild: Yle/ Malin Hulkki joel lindholm

Enligt den kostnadskalkyl man gjort skulle hallen komma att kosta drygt en miljon euro. Från förr har kommunen 150 000 euro som grundplåt i hallen i form av ett testament. Resten av pengarna kan kommunen ansöka om till NTM centralen som kan bidra med upp till 70 procent av kostnaderna. Men någon ansökan har inte skickats in ännu.

Beräkningarna på hälft

För att få så noggranna kalkyler över hallen som möjligt bildades för snart ett år sedan en arbetsgrupp för att utreda hallen. I den gruppen satt också Bengt Back som tycker att uträkningarna gruppen gjorde var tillräkliga och bra.

- Varför skickar man inte in kostnadsförslaget då det är klart? Vi har ett perfekt kostnadsförslag, men det hittas bara på nya saker hela tiden. De vill inte ha det vidare, säger Back.

Sven-Erik Bernas håller inte med. Enligt honom var beräkningarna som arbetsgruppen gjort riktigt bra, men trots det behövdes en komplettering eftersom man enligt honom behövde mer säkerhet i hurudan marken på tomten för hallen är.

Ordförande i Korsholms kommunstyrelse Sven-Erik Bernas
Sven-Erik Bernas är ordförande för kommunstyrelsen i Korsnäs Ordförande i Korsholms kommunstyrelse Sven-Erik Bernas Bild: Yle/ Malin Hulkki bernas

- Arbetsgruppen har gjort ett förtjänstfullt jobb, men vi tyckte i alla fall att det fanns vissa oklarheter där och vi skall låta tekniska nämnden se på det ytterligare en gång så vi kommer så nära sanningen som möjligt i fråga om pris. Efter det sänder vi in kostnadskalkylen till NTM centralen, säger Bernas.

Enligt Sven-Erik Bernas kommer en anhållan om stöd för hallen att skickas in till NTM centralen ännu i sommar. Utan stöd från NTM centralen är det inte möjligt att bygga en allaktivitetshall i Korsnäs.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten