Hoppa till huvudinnehåll

Höstsådd råg har klarat sig dåligt

Henry Wikholm. Bild: Yle / Hanna Othman henry wikholm

Hos Henry Wikholm i Kullo, Borgå, ser åkrarna skapliga ut enligt honom själv. Höstrapsen är grön och grann, men rågen ser bedrövlig ut.

Bild: Yle / Hanna Othman bondkatt

I dessa dagar är det reparation av traktorer och andra maskiner som gäller hemma hos jordbrukare Henry Wikholm i Kullo. Ännu är det inte dags att ta sig ut på åkrarna, men ifall temperaturen stannar på plussidan både under dagen och natten, med lite regn en gång i veckan, så tror han att han kan börja med sådden redan innan morsdagen om tre veckor.

Den höstsådda rågen ser bedrövlig ut, vilket Wikholm tror beror på det rikliga regnet i höstas. Sedan kom snön och lade sig på marken innan tjälen hunnit lägga sig, vilket lett till att rågen inte hunnit lägga sig i vila.

Höstrapsen ser bra ut, men de kalla nätterna kan förstöra skörden. Wikholm har inte haft problem med vårflödet på sina åkrar i Kullo.

Läs också