Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om bassängen

Raoul Grünstein och Olli Sirén tycker att det skulle vara trevligt att hoppa i plurret vid Sveaborgsfärjan
Raoul Grünstein och Olli Sirén tycker att det skulle vara trevligt att hoppa i plurret vid Sveaborgsfärjan Bild: Foto: Carina Bruun allas

Två aktörer vill bygga en utebassäng vid Skatudden sommaren 2014. Båda anser att de kom på idén först. På Morgonöppets initiativ möttes de i gryningen.

Den här ruggiga morgonen känns tanken på ett dopp i det bruna inte speciellt lockande. Men Raoul Grünstein och Olli Sirén hävdar i alla fall att just hörnet mellan Senatstorget och Skatudden skulle vara den idealiska platsen för en utomhusbassäng.

- Det finns inga andra simmöjligheter i de här delarna av staden. Vi räknar med att bassängen skulle ha 200 000 besökare per år, säger Grünstein och får medhåll av Sirén.

- Jag litar på den finländska "sissi-mentaliteten". Stränderna i Helsingfors måste tas i bruk av Helsingforsborna igen! tycker Sirén.

Allas, bild från http://www.facebook.com/Helsinkiallas
Så här skulle Allas se ut. Bild från http://www.facebook.com/Helsinkiallas Allas, bild från http://www.facebook.com/Helsinkiallas allas

Så här långt är herrarna överens. Men sedan går åsikterna isär. Grünstein representerar Korjaamo Group och projektet Allas.

- Vi vill bygga en traditionell badanstallt med bassänger, gräs, strand, bastu och lugnt liv.

Olli Sirén är planerare vid reklambyrån N2, och en av männen bakom projektet Platta.

- Platta skulle vara en oas för Helsingorsborna med restauranger, evenemang och flytande bassänger.

Platta, bild från www.n2.fi
Platta skulle se ut så här. Bild från www.n2.fi Platta, bild från www.n2.fi morgonöppet

Konkurrens bra

Just nu ligger både Allas och Plattas öde i stadsstyrelsen händer, men om man ska hinna förverkliga någondera bassängen till sommaren 2014 borde man få ett beslut inom de närmaste veckorna.

Är det inte snopet att två aktörer nu vill göra stort sett samma sak?

- Visst är det ju lite krångligt att ha en konkurrent, medger Sirén, men för stadsborna är det ju bra att det finns flera alteranativ!

- Vi har arbetat med Allas-projektet sedan 2006 så vi säger välkomna till konkurrenten, säger Grünstein.

Välkomnandet biter inte på Sirén.

- När vi publicerade våra Platta-idéer dök det huxflux upp någonting som hette Allas och som såg väldigt likadant ut som Platta.

- Nej, Korjaamo Groups diskussioner med Idrottsverket har pågått sedan 2006. Vi har också haft flera alternativ till var man kunde placera Allas om Skatuddenplanerna går i stöpet.

Men ärligt talat, är det så himla stor skillnad på Platta och Allas?

- Allas är kanske lite mera bad- och sportinriktat medan vår konkurrent är mera inne på restaurangverksamhet, säger Grünstein.

- Det är ju trots allt fråga om en av Helsingfors paradplatser, samma plats där man ville bygga ett Guggenheimmuseum, säger Sirén. Vi vill att Platta ska bli en ny sevärdhet, någonting som alla turister bara måste besöka. Med det här läget kan man inte vara för ambitiös!

- Allas är också ambitiöst, kontrar Grünstein. Guggenheimmuseet var ju också tänkt att byggas i trä, jag tycker att vår arkitekt har gjort en fantastisk plan med just trä som material.

Varför kan ni inte bara samarbeta?

- Vi försöker bygga upp ett helt nytt konvept, någonting som man kunde exportera. Därför vill vi helst göra detta själva, säger Sirén.

- Ja, vi utesluter ju ingenting, men våra koncept är så pass olika att det kanske inte skulle vara ändamålsenligt med ett samarbete, konstaterar Grünstein.


Helsingfors stad förväntas fatta beslut om bassängplanerna inom maj månad.