Hoppa till huvudinnehåll

Omstridd lärare vid Vasa övningsskola befriad från undervisning

Vasa Övningsskolas högstadium, Vasa.
Vasa Övningsskolas högstadium, Vasa. Bild: YLE/Rolf Granqvist vasa övningsskola

Läraren i Vasa övningsskola som postat uppgifter om oro och trakasserier i skolan till elevernas vårdnadshavare befrias från undervisning denhär veckan.
Ledande rektor för Övningsskolan, Gun Jakobsson, motiverar beslutet med att alla ska känna sig trygga.

Just nu pågår en utredning om läraren och hans eventuella avvikelser från det som är brukligt i skolan.
På onsdag ska Åbo akademis rektor, Jorma Mattinen, träffa den berörda läraren, hans förtroendeman och skolan ledande rektor i Vasa.

-Min dotter är rädd för läraren, säger Johan Snickars. Han har poängterat att han flitigt tränar skytte på skjutbanan. Vad har det med undervisning i matematik och kemi att göra, undrar Snickars.

- Min son har inte berättat om att det skulle gå särskilt vilt till i Övningsskolans högstadium, säger Tina Österholm. Om det gör det så måste ju lärarna ta tag i situationen.

Läraren har beskrivit obehärskade elever som slår och sparkar på skolans inventarier, slänger ur sig förolämpningar och sexuella trakasserier. Läraren har ansett sig tvungen att skaffa en skyddsväst för sin egen säkerhets skull.

Läraren har tidigare i offentligheten jämfört lärarjobbet i högstadiet med att tömma latriner. Han har också uppmanat elever att ta värvning i Israels arme´.

Läraren som befriats från undervisning har inte kunnat nås för en kommentar. Ledande rektor Gun Jakobsson på Vasa övningsskola vill inte uttala sig medan en utredning om läraren pågår.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten