Hoppa till huvudinnehåll

Kondylom och äppelcidervinäger

Hej, jag är en kille på 20 år som har några kondylomvårtor. Har hört att äppelcidervinäger hjälper, stämmer det?

Sexualterapeut Anna Kolster svarar:

Kondylom orsakas av ett virus i kroppen som ofta läker ut av själv efter ett tag. Men har man stora vårtor eller lider man av flere vårtor så kan det vara bra att gå och behandla dem. Det är både kosmetiskt störande och kan vara väldigt irriterande. Sällan gör de direkt ont, men växer de sig hemskt stora så kan de ju skava och börja blöda, sådana vårtor tar man nog ofta bort. Jag skulle nog inte här våga förlita mig på äppelcidervinäger, utan om man verkligen vill bli kvitt vårtorna så lönar det sig att gå till en läkare. Det finns medel som man kan pensla på vårtorna och det går också att bränna bort dem exempelvis med laser.