Hoppa till huvudinnehåll

Studentkåren vill ha mer intäkter för Gamla studenthuset

Jubileumsfesten går av stapeln i gamla studenthuset i Helsingfors
Årsfestförberedelser i Gamla studenthusets festsal. Jubileumsfesten går av stapeln i gamla studenthuset i Helsingfors Bild: Yle gamla studenthuset

Helsingfors universitets studentkår säger att det behövs mera intäkter för verksamheten, därför vill man hitta mer lukrativa användare till Gamla studenthuset.

- Frågan är om vi kan höja inkomsterna i våra affärsbolag eller om vi måste höja studentkårens medlemsavgifter, säger studentkårsdelegationens styrelseordförande Lauri Koskentausta.

Men musikföreningarna är de sista kvar i huset som driver kårverksamhet, varför ska de ut?

- Resultatkraven som studentkåren har på sina affärsföretag är sådana att vi nu måste undersöka noga hur de ska skötas ändamålsenligt. Det är inget konstigare än att vi vill se hur man på bästa sätt kan utnyttja Gamla studenthuset.

HUS är en förmögen studentkår

Studentkåren får två tredejedelar av sina intäkter från från affärsföretagen inom HUS-gruppen. Det som ligger i vågskålen är att få konstadseffektivare affärsverksamhet eller att höja studentkårens medlemsavgifter, säger studentkårens ordförande.

Varför finns det behovet just nu?

- Det är en utveckling som pågått länge. HUS studentkårsdelegation har godkänt strategin redan för ett år sen.

En avvikande åsikt i styrelsen

En medlem i HUS styrelse har lämnat avvikande åsikt till beslutet att Lyran, Akademen, Ylioppilaskunnan Laulajat och Yliopplaskunnan Soittajat ska ut ur Gamla studenthusets musiksal. Studentkåren erbjuder utrymmen till drygt 100 föreningar och Lauri Koskentausta säger att musikföreningarna inte blir utan utrymme i fortsättningen

Vilken betydelse har traditioner i sammanhanget?

- Traditionerna har en viktig historisk betydelse för studentkåren. Studentkårsverksamheten försvinner inte helt från Gamla studenthuset. Årsfesten ska vi fortfarande ha där och det är också möjligt med föreningsverksamhet en kväll i veckan i fortsättningen, säger Koskentausta.

Läs också:
Slutsjunget i Gamla studenthuset?
"Att vräka körerna skulle vara en katastrof!"
"Vi är Gamla studenthusets själ!"

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen