Hoppa till huvudinnehåll

"Tufft att snuttjobba år efter år"

Andrea Svanbäck
Visst är snuttjobbarna de mest sårbara på en redaktion, säger Hbl:s Andrea Svanbäck. Andrea Svanbäck Bild: Andrea Svanbäck/foto: Cata Portin visstidare

Andrea Svanbäck har sju års snuttjobb bakom sig i flera olika mediehus. Just nu jobbar hon på Hbl på kulturavdelningen och brinner för sitt jobb.
Papperstidningarnas dystra siffror känns nedslående. Men att den ekonomiska konjunkturen sammanfaller med att annonsörer försvinner till andra plattformer gör att det är finansieringsmodellen snarare än läsarna som sviker. Är man ung och vill jobba i den här branschen ska man nog ta det som en utmaning, säger hon.

Hbl får kämpa för sina prenumeranter Bild: Yle Victoria Wirén dagstidning,Hufvudstadsbladet

- Jag tror på tidningen och älskar den, säger hon med eftertryck.

- Oron för mitt jobb är ändå konstant då jag har visstidskontrakt. Vad ska jag göra nästa höst är en återkommande tanke. Däremot delar alla tidningens journalister på den oron just nu och och vi pratar om det konstant, säger Svanbäck.

Visstidare skjuter fram stora beslut i livet

Hon står nu på 30-årströskeln och har hunnit tänka till en hel del om framtiden. Många vänner grundar familj, tar bostadslån och får barn.

- Själv har jag skjutit på de stora besluten och tar det långsamt, säger hon. Det är klart att snuttjobben påverkar livets stora beslut om man inte känner sig trygg, man är försiktigare helt enkelt.

Som tidsbundet anställd tampas man också men frågor som "duger jag, gör jag tillräckligt".

- Marknadstänket om att "all lycka beror på dig själv" vinner terräng i dag - men så är det ju inte. Man måste få känna sig trygg, värdig och betydelsefull fast man inte har en fast anställning. Det är viktigt att prata om det här, framhåller hon.

Andrea Svanbäck
"Man vill känna sig trygg, duktig och värdefull oberoende av anställningsform" Andrea Svanbäck Bild: Andrea Svanbäck/foto: Cata Portin visstidare

- Det är särskilt viktigt för ens psykiska hälsa att ha ett jobb, jobbet är en stor och viktig del av ens liv. Det här är känsliga saker att prata om i dag när så många varken har jobb eller jobbar på visstid, framhåller hon.

Snuttjobben vanligare i samhället

Snuttjobben ökar i samhället överlag i dag och det gäller att kämpa med sitt eget tänk, och hur man närmar sig utmaningar.

- Jag tror det är viktigt att inse att det inte är fel på mig utan på strukturer och ekonomi just nu. Det gäller att inte låta sig nedslås utan kämpa för att fokusera på det viktiga i det egna jobbet, betonar hon.

Svanbäck säger att man som visstidare har ett sämre förhandlingsläge rent tekniskt, de fastanställda går i första hand, de andra placeras där det finns plats och behov.

- Här på Hbl finns det i dag en medvetenhet om vem som sitter på hurudana kontrakt och alla är sedda på jobbet och det känns bra. Kanske vi visstidare också har blivit bättre på att stå på oss och veta vem vi är.

En hel generation är hotad

Risken finns ändå att vi håller på att slå ut en hel generation på arbetsmarknaden.

- Som visstidare har jag en fot inne på arbetsmarknaden, de som är helt och hållet utanför har det sämre.

Tidningar
Vem har råd att hålla sig med tidningar? Tidningar Bild: YLE/Malin Lindholm hangötidningen

Svanbäck ser också på de sjunkande prenumerationssiffrorna ur ett annat perspektiv. Vem är det som inte läser tidningar, vem inkluderar vi inte i offentligheten - här finns en likhet, säger hon.

- När jag oroar mig över vem som inte läser tidningar så korrelerar det nog också med vem som har och inte har jobb. Frågan blir då vem som har råd att hålla sig med tidningar i dag. Det håller på att bli en lyx och det är bekymmersamt.

- Vad kan vi göra för att undvika det här - att en hel ung generation inte läser tidningar och inte är med på arbetsmarknaden, frågar hon.

Det fragmentariska ökar

Framtidens journalister gör också Svanbäck fundersam. Är det tufft för oss som är inne i branschen så hur tufft är det inte för dem som nu studerar. Journalister måste kunna jobba mångmedialt, radio, tv, webb, fota och skriva.

Hbl
Hbl husis

Vad innebär det för journalistiken, frågar Svanbäck vidare. Tempot blir högre, vi har mindre tid att sätta oss in i ämnen. Det hela kan bli fragmentariskt då tiden att sätta sig in i olika frågor blir kortare.

- Jag tycker det är bra att journalister tvingas bli tekniskt kompetenta men det måste ske utan att pruta på innehållet och det är nog en utmaning, säger hon.

Vilka tankar väcker intervjun? Kommentera gärna!

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes