Hoppa till huvudinnehåll

Vad är en stat?

Hur man skapar ett eget land
Hur man skapar ett eget land Bild: Everyday Pictures / Jody Shapiro 6270 2934 000

Vad gör en stat till en stat eller en nation till en nation? Hur definierar man ett land? Hur många stater, länder eller nationer finns det i världen idag? Vad hindrar dig från att grunda en egen stat?

Det finns en del mikronationer i världen, och dokumentären besöker sex av dem. I Hutt River Province Principality, det näststörsta landet i Australien, träffar vi Prins Leonard och Prinsessan Shirley. President Kevin Baug är envåldshärskare i republiken Molossia, som helt omges av staten Nevada, USA. Det 1200 år gamla furstendömet Seborga påstår att man av misstag införlivades med Italien. De här mikronationernas erfarenheter visar hur flyktigt begreppet stat är.

Intervjuer med diplomater och experter på internationell lagstiftning avslöjar att det inte finns någon enhetlig juridisk definition av begreppet. Man är en stat om man säger att man är det. Att ett land deklarerar sig vara en stat garanterar inte ett internationellt erkännande. Vad är det som gör ett land till ett land och att man känner att det är där man hör hemma?

Dok: Hur man skapar ett eget land (How to Start Your Own Country, Kanada, 2010)
Yle Fem torsdag 2.5.2013 kl. 22.00 (repris från 2011)
30 dagar efter sändning på Arenan

Regi: Jody Shapiro
Produktion: Everyday Pictures