Hoppa till huvudinnehåll

"Vi är Gamla Studenthusets själ!"

Bild: Yle/Karin Filén jennie bergman

Akademiska Damkören Lyrans ordförande Jennie Bergman vägrar att acceptera HUS planer på att göra sig av med studentkörerna i hopp om mer lukrativa ändamål för de nuvarande körlokalerna i Gamla studenthuset.

- Nej! Vi kommer inte att gå med på det här. Det är helt otänkbart att körerna, som har varit med om att bygga huset och som är husets själ och liv skulle tvingas flytta ut. Så – nej!

Bergman, som är besviken på att körerna inte har fått sin röst hörd i förhandlingarna som har lett fram till det här ”vräkningshotet”, konstaterar att det alltid tycks vara kulturen som är det första man skär i då ekonomin blir kärvare. Men, påpekar hon, körerna är inte en ekonomisk belastning, de drar minsann också sitt strå till stacken.

- Det finns ett konkret värde i att ha oss i huset. Vi vill vara med om att utveckla Gamla studenthuset till ett fungerande kulturcentrum och bidra till att det går bra för stället som helhet.

Bergman kräver också att studentkörernas symbolvärde för universitetet som helhet tas i beaktande, liksom det konkreta jobb som körerna gör för uni.

- Vi gör så mycket arbete för Helsingfors universitet! Vi sjunger på inskriptioner och andra happenings. Vi är deras visitkort utomlands, vi har jättebra nordiska kontakter, med mera.

Studentkörernas övningar är just nu den enda veckovisa, regelbundna studentaktiviteten i Gamla studenthuset, säger Bergman, men mer än så: körerna är husets själ.

- Om vi inte är där så är det bara ett hus!

Läs också:
"Att vräka körerna skulle vara en katastrof!"
Slutsjunget i Gamla studenthuset?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen