Hoppa till huvudinnehåll

Hat mot forskare hotar debatten

Flera experter och forskare har under senare år blivit mycket försiktiga i att medverka i offentligheten på grund av rädsla för att råka ut för hatiska kommentarer. Forskaren Pentti Raittila vid Tammerfors universitet säger att det här är dåliga nyheter för yttrandefriheten.

- Experternas rädsla att uttala sig gör att den offentliga debatten blir mer ensidig och kanske till och med aningen missvisande.

Raittila känner till det här väl eftersom han forskar på temat hatisk kommunikation för tillfället och har gjort anonyma intervjuer med flera finländska forskare.

Enligt honom är näthatet och aggressiva kommentarer ett problem för forskare inom många olika ämnesområden - bland annat de som forskar kring näring, vaccin och invandring.

Ovilja att uttala sig

Flera forskare Yle Nyheter frågade ville inte ställa upp på intervju för frågan är så känslig och de är rädda för att få fler negativa kommentarer av publiken. Men en som har drabbats och som vill kommentera det är forskaren Antero Leitzinger på Migrationsverket.

- Det skickades ett meddelande till min arbetsplats. Det innehöll ett rasistiskt budskap och samtidigt foton på mig och min fru.

Vem som låg bakom meddelandet och vad motivet var förblev ändå oklart.

Hatforskaren Pentti Raittila säger att man aktivt borde stöda experter och forskare och se till att de inte tiger till följd av hatmeddelanden.

- Det är en förlust för hela samhället och demokratin om några aktiva hatare får tyst på experter och olika synvinklar i debatten, säger han.

Mera om näthat blir det i Spotlight i dag klockan 21.30 i Yle Fem eller direkt på Arenan!

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Inrikes