Hoppa till huvudinnehåll

Inget gymnasiebeslut i Jakobstad

Markku Pukkinen (SDP) och Annika Haldin (SDP) meddelar bildningsnämndens beslut åt pressen
Markku Pukkinen (SDP) och Annika Haldin (SDP) meddelar bildningsnämndens beslut åt pressen. Markku Pukkinen (SDP) och Annika Haldin (SDP) meddelar bildningsnämndens beslut åt pressen Bild: YLE/ Kjell Vikman annika haldin

Det blev inget beslut om att släppa in det finska gymnasiet i det svenska gymnasiet i Jakobstad. Bildningsnämnden i Jakobstad remitterade enhälligt den eldfängda gymnasiefrågan till nämndens följande möte den 8 maj.

Till dess ska bildningsdirektör Jan Levander undersöka alternativen ytterligare och komma med grundligare kostnads- och pedagogiska kalkyler av de olika alternativen. Två huvudalternativ finns.

Enligt det första placeras båda språkgrupperna i det svenska gymnasiet kompletterat med utrymmen i Strengbergs fastighet, det andra huvudalternativet innebär att finska högstadiet kompletteras med upphyrda utrymmen i Campus Allegro.

SFP fortsätter att motsätta sig gemensamma lokaler

SFP motsätter sig i princip en lösning där de båda gymnasierna delar lokaler. Partiet vill inte ha en tvåspråkslösning i svenska gymnasiets fastighet.

- Campus Allegro i kombination med finska högstadiet känns just nu som det enda alternativet SFP kan godkänna, säger bildningsnämndens ordförande Annika Haldin (SFP) i en kommentar efter bildningsnämndens möte.

Bildningsdirektör Jan Levander har febrilt letat efter utrymmen som kunde komplettera alternativet att flytta finska gymnasiet till det finska högstadiet. Utrymmena i högstadiet räcker inte till för gymnasieleverna och ett alternativ som seglat upp de senaste dagarna är tilläggsutrymmen i Campus Allegro där stora utrymmen är outhyrda.

Ekonomiskt och pedagogiskt bra med gemensamt tak

De finska politikerna i bildningsnämnden verkar föredra en lösning med både det finska gymnasiet och svenska gymnasiet under samma tak. Lösningen motiveras dels av pedagogiska skäl, dels av ekonomiska faktorer.

Jakobstad har drabbats av mögelskadade skolor de senaste åren och reparationerna kostar miljontals euro. Renoveringarna är också anledningen till att finska gymnasiet är hemlöst till hösten eftersom skolan måste flytta för att bereda plats åt Språkbadsskolan.

Bildningsnämnden fattade på torsdagens möte i varje fall beslut om att Språkbadsskolan flyttar till nuvarande finska gymnasiets fastighet och att de dagvårdsavdelningar som också finns i samma fastighet måste flytta till nya lokaler.

Läs också