Hoppa till huvudinnehåll

Elisabeth möter drottning Silvia

Yle Fems uppmärksammade serie Elisabeth möter får tre nya avsnitt i sommar. Nypremiär blir det den 13 juni klockan 21.30, då ingen mindre än Sveriges drottning Silvia gästar programmet. Drottningen, som ytterst sällan ger långa intervjuer, väljer att ställa upp i Yle Fems program där människorättskämpen Elisabeth Rehn för personliga samtal med sina gäster, som alla på sitt eget sätt försöker bidra till en fredligare värld.

Drottning Silvia och Elisabeth Rehn har träffats i olika sammanhang redan under Rehns tid som försvarsminister. Efter det har den gemensamma kampen för utsatta barn fört dem samman. Senast i mars träffades de vid en kongress om affärsvärldens ansvar att respektera barns mänskliga rättigheter, dit Rehn var inbjuden i egenskap av sakkunnig.

I programmet, som spelades in i slutet av april på Kungliga Slottet i Stockholm, ges utrymme både för det personliga livet och för det offentliga. Drottning Silvia berättar om sina varma känslor för Finland, med början under hemliga båtutflykter i Åbolands skärgård när hon och kungen var nyförlovade. Drottningen säger att de blev igenkända, men att skärgårdsborna höll sig på respektfullt avstånd. Senare skulle relationen till Finland fördjupas, och drottningen minns med glädje hur president Kekkonen besökte både kungaparets bröllop och kronprinsessan Victorias dop. Hon avslöjar också vad Kekkonen hade köpt i dopgåva åt den lilla prinsessan – något som är i flitig användning än idag.

I det ovanligt öppenhjärtliga samtalet talar drottningen också om att hon, som så många andra mödrar, alltid har kämpat med dåligt samvete över livspusslet. Hon och Elisabeth Rehn delar också erfarenheten att under långa tider vara långt ifrån sina barn. Men det viktigaste gemensamma intresset gäller ändå mindre lyckligt lottade barn. Drottning Silvia har via ett stort antal projekt, t.ex. hennes egen stiftelse Childhood Foundation, valt att använda sin samhällsposition till att belysa utsatta barns situation. Elisabeth Rehn, med bakgrund i bl.a. Unicef och Röda Korset, har en diger erfarenhet av frågor som berör barn som far illa. Tillsammans talar de om gräsligheter de sett och upplevt, men också om vilken styrka det ger att kunna åstadkomma ens de minsta framsteg.

Också stunder av tröstlöshet kommer upp. Drottning Silvia berättar levande om sina minnen från julen 2004, då vidden av tsunamikatastrofen sakta gick upp för världen. Drottningen var personligen berörd eftersom hennes gudson befann sig i Thailand då. Elisabeth Rehn lyfter upp kungens viktiga roll som folkets tröstare, och drottningen håller med.
– Kungens tal efter tsunamikatastrofen värmer mig än idag, säger hon.

I de andra nya avsnitten av Elisabeth möter är Balkan i fokus, då Elisabeth Rehn träffar två viktiga personer från sin tid inom FN. Tolken Almasa Salihovic var bara en liten flicka då hon genomlevde de fasansfulla dygn som senare skulle kallas FN:s största missräkning: Massakern i Srebrenica. 8000 muslimer dödades i folkmordet – det största i Europa sedan andra världskriget.

Serien avslutas med Boris Tadic, som fram till i fjol var president för det folk som mer än något annat har ställts till svars för de brott som begicks under krigen i det forna Jugoslavien. Den serbiska ledaren och Elisabeth Rehn samtalar om den svårgripbara men viktiga skillnaden mellan sund fosterlandskärlek och snedvriden nationalism. Det hettar till när samtalet går in på Haagtribunalens trovärdighet. Tadic, som under sin presidenttid jobbade hårt för att överlämna serbiska generaler som Ratko Mladic och Radovan Karadic till tribunalen, anser att de ansvariga generalerna på den kroatiska sidan konsekvent blivit mildare behandlade. Samtalet blir en viktig bit av Europas levande historia.

Text: Matilda Gyllenberg

Läs också