Hoppa till huvudinnehåll

Kungahusen i Europa behövs

På professor Laura Kolbes anslagstavla hänger det en spratteldocka som föreställer drottning Beatrix. Det holländska kungahuset hör till hennes favoriter bland de europeiska kungahusen.

- Nederländerna är det land jag känner bäst till, förklarar Laura Kolbe.

Kolbe har forskat i Nederländernas historia och i samband med statsbesök har hon haft att göra med drottning Beatrix. Hon beundrar drottningen för hennes starka personlighet och den kulturella insats hon har gjort för folket. På tisdag reser Kolbe till Holland för att följa med tronskiftet.

- Det är en tradition i Holland att kungen eller drottningen abdikerar till förmån för den yngre tronföljaren. Enligt Kolbe finns det både för- och nackdelar med det.

Det ger en mänskligare bild av drottningen då hon drar sig tillbaka och tar det lite lugnare. Samtidigt är kontinuiteten viktig i en annars så föränderlig värld. Kolbe kan gott förstå de kungar och drottningar som inte vill göra samma sak.

Bild: Robin Utrecht / EPA drottning beatrix

Monarkin lever vidare

I Holland spelar kungahuset en viktig roll i en tid då landet tampas med frågor kring den nationella identiteten. Opinionsmätningarna visar att holländarna älskar sitt kungahus. För tillfället ligger populariteten kring 80 %. Speciellt populär är den blivande drottningen Máxima som kommer från Argentina. Många holländare med utländsk bakgrund uppskattar hennes engagemang i integrationsfrågor.

Man kunde kanske tänka att monarkins tid är över då tre fjärdedelar av Europas länder har sagt farväl till sina kungahus. I dag har vi endast tolv kungahus kvar. Till dem hör kungahusen i Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna, Belgien, Spanien och Storbritannien och några mindre furstendömen. Gemensamt för dem är att de alla är stabila och relativt populära.

Bild: Yle Grafiikka kungahus

- Monarkierna spelar en viktig roll när man bygger upp en statlig eller politisk identitet, säger Kolbe. Enligt henne kan man se en division mellan Väst- och Östeuropa. De stora imperierna Ryssland, Turkiet och Österrike-Ungern har haft svårt att bygga hållbara stater efter att deras politiska underlag gick sönder under första världskriget.

Det motsatta gäller Västeuropa.

- Det handlar om kontinuitet förklarar, Kolbe. Monarkin representerar statens inre väsen och landets historia. Det är viktig del av folkets identitet.

En kung abdikerar inte

Både Sveriges kung Carl Gustav och Kung Harald av Norge har sagt att kungaämbetet är något man dör med. Det är inget en kung abdikerar ifrån.

Johan T Lindwall som är hovreporter på Expressen tycker att kungen skulle kunna bestämma sig för att abdikera t.ex. när han fyller 70 om tre år.

- Familjen Bernadotte har ju otroligt starka gener och det är ju kul, säger Lindwall. Han tillägger ändå att det kanske inte är så kul för Viktoria att bli drottning så sent i livet. Det är ju roligare att bli drottning när man är ung och vill resa.

70 procent av svenskarna vill att Victoria blir drottning redan nu.

Det holländska tronskiftet direktsänds i TV1 tisdagen den 30 april kl. 15.40. Sändningen refereras i flerljud på svenska av Svenska Yles utrikesredaktör Lotte Krank-van de Burgt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes