Hoppa till huvudinnehåll

MTV:s tecknade historia

Bild: WAEL HAMZEH / EPA gorillaz

Vi listar historiens snyggaste tecknade musikvideor. I samma veva berättar vi historien om MTV - kanalen som en gång visade musikvideor.

Från början var den här listan en enorm samling av tecknade videoklipp. Vi samlade musikvideor på hög, eller i alla fall i datorns grafikminne. Sedan hårdgranskade vi dem för att få fram en lista på historiens snyggaste tecknade musikvideor. Daft Punks hyllade animeserie fick stryka med. De könlösa animefigurerna har alltid skrämt oss lite. Kanye Wests rotoscopeanimation till Heartless klarade inte heller ribban. Andra har gjort den här videon tidigare, och snyggare.

Resultatet blev tre musikvideor som är klassiska, häpnadsväckande och stilbildande.

Som av en händelse råkar de tre klippen också sammanfatta MTV:s historia. Sätt dig ner och njut av tre klipp från tre årtionden då musikvideon var kung och MTV var dess profet.

80-talet: Aha - Take On Me (1986)

Vi börjar i forntiden, alltså på 80-talet, när en tecknad video ännu betydde vansinniga mängder jobb. På 80-talet fanns det inga digitala effekter, allt skulle göras för hand. Scenen där Ahas sångare Morten Harket dansar in genom en ram och förvandlas från tecknad figur till film är nästan magisk. Tekniken kallas rotoscoping och går ut på att man ritar av varje bildruta av filmen för hand. I Take On Me gjorde man kring 3000 bildrutor rotoscoping och det jobbet tog 16 veckor. Kanye West och Hype Williams använde faktiskt samma teknik i videon till Heartless från 2008, som nämndes ovan, men då såg resultatet helt annorlunda ut.

Videon till Take On Me tog världen med storm. Regissören Steve Barron kammade hem sex priser på MTV Video Music Awards 1986. På den tiden fanns det bland annat en kategori för årets mest experimentella video. Låter Steve Barron namnet bekant?

Steve Barron regisserade bland annat Teenage Mutant Ninja Turtles och Coneheads på 90-talet och har dessutom gjort Michael Jacksons legendariska video till Billie Jean. Skivbolagen anklagade länge MTV för rasism eftersom de vägrade spela Michael Jackson. Inför Billie Jean lade skivbolaget CBS ner foten och förklarade att de skulle bojkotta MTV helt och gå till pressen med anklagelserna om rasism ifall kanalen inte började spela den unga svarta popmusikern. Låten blev Michaels första på MTV. Kanalen har i efterhand förnekat anklagelserna om rasism.

90-talet: Radiohead - Paranoid Android (1997)

1997 tog MTV in videon till Paranoid Android på högrotation. Rent ut sagt roterade musikvideokanalen skiten ur låten. Radioheads psykotiska men vackra singel var svårspelad på de slätstrukna amerikanska radiokanalerna men videon var precis vad MTV behövde. Den var provokativ, rolig och tecknad.

Video blev en enorm succé. De absurda scenerna avlöser varandra. I gränderna hånglar läderbögar. På krogen visar en man sin navel, som är ett ansikte. Ute på bron försöker politikern hugga ner en lyktstolpe som om den var ett träd. Så fort man sett några sekunder är man tvungen att titta till slutet. Det finns en sjöjungfru med nakna bröst (På den här tiden var också tecknade bröst något oerhört farligt och spännande. MTV censurerade). Klippet har så många detaljer att man kan se det om och om igen.

Huvudkaraktärerna i animationen kommer från den svenska ungdomsserien Robin, och är tecknade av Magnus Carlson. Radiohead gillade serien, som också gick i England, och ville att Magnus Carlson skulle göra deras nästa video. Enligt legenden (och Wikipedia) låste Magnus in sig i kontoret och lyssnade på låten i tolv timmar i streck medan han skissade på idéer. Radiohead skickade inte över låttexten eftersom de inte ville ha en video som illustrerade texten. Magnus uppdrag var att fånga känslan i låten.

Bandet skymtar förbi i videon som allra snabbast. Magnus har tecknat bandmedlemmarna runt ett bord i baren (det som gubben dansar på) men det är bara några av dem som är realistiskt tecknade och påminner om sina förebilder.

Videon satt perfekt i tiden på 90-talet när Beavis and Butthead var nationalhjältar men det går också att dra paraleller längre bakåt. Kanske var den svenska teckaren inspirerad av till exempel Tage Danielssons fattigdomsrealism. Bartendern i Paranoid Android skulle till exempel när som helst platsa som en av karaktärerna i Karl-Bertil Jonssons julafton.

Paraoind Android är som MTV var när det var som bäst. Provocerande, fräckt och fascinerande.

00-talet: Gorillaz - Clint Eastwood (2001)

Egentligen är hela bandet Gorillaz en sorts kommentar till MTV. Damon Albarn delade en lägenhet med serietecknaren Jamie Hewlett, bland annat känd som en av skaparna bakom serien Tank Girl. Damon och Jamie fick idén till bandet när de tittade på MTV.

- Om du ser för länge på MTV blir det lite som en sorts helvete, det finns överhuvudtaget ingen substans där, har Jamie förklarat det hela i en intervju med författaren Neil Gaiman för tidningen Wired.

Det påhittade och tecknade bandet var en sorts kommentar till det ytliga MTV och ironiskt nog blev det en jättesuccé.

I videon till Clint Eastwood fick vi för första gången se bandmedlemmarna komma till liv. Klippet öppnas med ett citat från zombiefilmen Dawn of the Dead och är späckat med populärkulturella referenser. Det hinner bara gå en sekund förrän vi hör en sampling från Clint Eastwoods genombrottsfilm The Good, the Bad, and the Ugly. Mest känd av alla referenser är kanske de levande döda gorillornas dans från Michael Jacksons Thriller.

Här kan man verkligen tala om att cirkeln är sluten. Thriller var en av de populäraste videorna någonsin på MTV. När videon släpptes var kanalen tvungen att spela det 14-minuter långa klippet två gånger i timmen för att alla ville se det.

Nyligen publicerat - X3M