Hoppa till huvudinnehåll

Pacemakrar och induktionsspisar

induktiosspis med två kastruller
induktiosspis med två kastruller Bild: YLE/Jessica Edén induktionsspis

En kvinna som skulle köpa kokplattor till sommarstugan fick av försäljaren höra att ifall en person med pacemaker kommer närmare en induktionsspis än två meter slutar pacemakern att fungera. Med tanke på gäster och eventuella hjärtproblem i framtiden vågade hon inte köpa en induktionsplatta, men undrar ändå om försäljaren hade rätt.

Kardiologen svarar.

Det är sant att induktionsspisar alstrar ett magnetfält som får till stånd värmen i kastrullbotten.

Magnetfältet är mycket lokalt och det påverkar inte pacemakerns funktion om inte pacemakern förs mycket nära plattan och så nära böjer sig ingen pacemakerpatient. Fältet fungerar enbart då kastrullen står fysiskt på plattan och försvinner omedelbart om kastrullen tas bort.

Finländska forskare förde i tiden pacemakerpatienter till kraftverk, där magnetfälten var verkligen stora. Magnetfältens effekt på pacemakrarna var i genomsnitt liten.

Risken med magnetfält och pacemaker är därtill mycket måttlig, ty det enda som kan ske ifall magnetfältet är tillräckligt starkt är att pacemakern övergår i en s.k. fabriksinställning. Pacemakern upphör inte att fungera! Istället blir funktionen temporärt s.k. standard och korrigeras tillbaka då fältet tar slut.

På flygplatser går pacemakerpatienter inte igenom en s.k. detektor av säkerhetsskäl, men i princip kunde de tryggt göra det utan något fara.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa