Hoppa till huvudinnehåll

Villkorligt fängelse i droghärvan i Lovisa

Kannabis-planta på fönsterbräda
Kannabis-planta på fönsterbräda Bild: Yle/Tiina Karjalainen kannabis-odling

Både villkorliga fängelsestraff och dagsböter för 1700 euro delades ut då Östra Nylands tingsrätt började reda ut Lovisa droghärvan där över 50 ungdomar är inblandade.

Sedan juli ifjol har polisen i Östra Nyland undersökt fallet där unga personer, främst från Lovisa, hade samlat ihop pengar i en pott för att sedan köpa kannabis och hasch.

De första domarna föll idag då tio personer stod åtalade. De yngsta var fortfarande minderåriga medan den äldsta närmade sig trettio år.

Det grövsta straffet fick en lovisabo som erkände sig ha odlat tretton hampplantor och sålt kannabis. Han fick sju månaders villkorligt fängelse och ska betala 1710 euro till staten. Polisen hade tre gånger sökt igenom mannens lägenhet och alla gånger hittat nya plantor. Domaren konstaterade att det visade att mannen inte hade lärt sig någonting trots att han emellan till och med satt häktad. Mannen berättade att han började odla plantorna för att kunna lindra sin sjuka rygg. En vän föreslog sedan att han också kunde sälja en del.

De äldre åtalade hade bland annat fungerat som kurirer då de yngre inte kunde köra bil. En av de här åtalade menade att han inte hade förstått hur allvarligt brottet var och skyllde på att han hamnat i dåligt sällskap efter att största delen av hans vänner gjorde sin värnplikt.

De yngsta åtalade var ännu minderåriga med vårdnadshavare på plats i rätten. De åtalades för innehav och för att ha förmedlat droger till andra minderåriga. Om de kunde bevisa att de ångrade sitt handlande, nu satsade på skolan och hade lämnat drogerna bakom sig så dömde domaren dem mellan 40 och 55 dagsböter.

Två villkorliga fängelsestraff delades ut under förmiddagen i tingsrätten. Åklagaren yrkade på ovillkorligt fängelsestraff för en av de åtalade, men hans fall kunde inte föras till slut idag.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland