Hoppa till huvudinnehåll

Vindflöjel - reparation

Vindflöjen tillbaka på Gårdshusets tak.
Vindflöjen tillbaka på Gårdshusets tak. Vindflöjen tillbaka på Gårdshusets tak. Bild: YLE/Strömsö flöjel

Ett speciellt och unikt projekt eftersom den vindflöjel jag hittade i uthuset, reparerade och satte upp på taket bara finns i ett exemplar.

Om man har tur kan man hitta en dylik eftersom det förr var vanligt med den här typen av vindvisare/husdekorationer. Skicket kan variera, men kanske något av de moment jag gjorde också fungerar på andra vindflöjelfynd.

Vår vindflöjel är gjord i plåt, den hade rostat, men var i övrigt i ganska bra skick.

Jag började med att banka ut den så gott det gick. Sen satte jag en järnborsttrissa på vinkelkapen och polerade upp plåten.

Värmde sedan upp plåten i grillen, högsta temperatur så att det blev riktigt varmt. När plåten var varm strök jag på linolja för att få den svart. Linoljan fungerar också som ett rostskydd.

Jag gjorde en ny stolpe av en gammal hö stör och skruvade till sist fast vindflöjeln i stolpen.

Sen kom jag till det svåraste momentet, att sätta upp stången och vindflöjeln i gaveln på huset, ca 7 meter upp i luften. Det är ett alltid lika kusligt och riskfyllt projekt att jobba under taknocken. Det gäller att komma upp med allt i händerna och på något omöjligt sätt hålla i sig i stegen, sätta stolphållaren mot väggen, skruva fast skruvar utan att ha en ledig hand kvar att hålla i skruvar med och samtidigt försöka sätta stolpen på plats!

/Jim