Hoppa till huvudinnehåll

Yle Nyheters publiksiffror presenteras

Anna Bäck
Tv-Nytts tittarsiffror har ökat rejält de senaste åren. Anna Bäck Bild: Yle nyhetsuppläsare

Yle Nyheter har fortsatt att öka i popularitet men det finns också skillnader mellan olika medier. Tv-nyheterna ökar starkt och antalet besök på svenska.yle.fi har gått upp en hel del. Samtidigt har radionyheterna ungefär lika många lyssnare som tidigare.

Förra veckan hade Svenska Yles webbsidor 140 000 personer unika besökare - vilket är rekordmånga. En delförklaring till rekordet var det stora intresset kring händelserna i Boston i USA. Besökssiffran har vuxit under det senaste året. I medeltal besöker nu 123 000 unika webbläsare sidorna varje vecka, jämfört med 119 000 stycken under slutet av fjolåret. Jämförelser längre tillbaka i tiden är svåra att göra pålitligt eftersom ett nytt mätverktyg togs i bruk år 2012.

Radio Vegas populäraste nyhetssändning är morgonsändningen klockan 8. Den hade omkring 36 000 finlandssvenska lyssnare i fjol vilket är lite färre än året innan. Men på sistone verkar antalet lyssnare ha ökat igen. Nyhetstimmen Aktuellt 17 på samma kanal har för sin del 28 000 finlandssvenska lyssnare och den här siffran har varit stabil nu i ett par års tid. Observera att siffrorna för radions del gäller endast finlandssvenskar. Det innebär att det totala antalet lyssnare är ännu större.

Tv-nyheterna ökar fenomenalt

Tv-Nytts huvudsändning kl halv åtta på Yle Fem hade 25 000 tittare i januari 2011. I mars 2013 låg medeltalet på ungefär 34 000 tittare - en ökning med mer än en tredjedel.

Kaj Backman som är chef för publikforskningen på Svenska Yle säger att det för tv-nyheternas del är en tydlig, uppåtgående trend.

- Det är nog en väldigt stor uppgång och det finns kanske två förklaringar till det. Dels har man jobbat väldigt mycket med att utveckla produkten Tv-Nytt, man har skärpt journalistiken och innehållet, man har bra nyhetsuppläsare och det har fått ett allt mer proffsigt intryck. Samtidigt får man också draghjälp av det faktum att tv-tittandet i Finland överlag har gått upp.

Under fjolåret nådde Yle Nyheter 86% av finlandssvenskarna minst en gång i veckan. Det är en uppgång med tre procentenheter jämfört med år 2011.

Läs också:
Yles fokus på webben debatteras