Hoppa till huvudinnehåll

Bangladesh: Räddningsoperationen tillräcklig

Bild: Abir Abdullah / EPA dacca

Bangladesh inrikesminister Mustak Ahmed sade på tisdagen att landets egen räddningsoperation efter fabrikskollapsen i Dhaka har varit tillräckligt. Landet har kritiserats för att ha avvisat internationell hjälp.

Offerantalet efter olyckan stiger fortfarande och hittills har man funnit nästan 400 döda. Fallet är den värsta industriolyckan i landets historia.

FN hade enligt nyhetsbyrån AFP erbjudit landet sina specialister och katastrofhjälpsgrupper bara några timmar efter olyckan, men Bangladesh tackade nej. Landet har fått häftig kritik för sin hantering av olyckan och bristen på kontroll, som ledde till olyckan.

Klädmärket Primark, vars kläder tillverkades i fabriken, lovade på måndagen kompensation till olyckans offer. Också bland annat det spanska klädmärket Mangos och italienska Benettons kläder rapporteras ha tillverkats i byggnaden.

Den anhållna byggnadsägaren och fyra fabrikschefer fördes till Dhaka på tisdagen inför rätta. Männen, som var iförda skottsäkra skyddvästar, möttes av en arg folkhop som krävde deras död.

Männen åtalas för dödsvållande på grund av vårdslöshet.

Läs också