Hoppa till huvudinnehåll

Katainen lovar skärpning

Jyrki Katainen var gäst i morgon-tv
Jyrki Katainen diskuterade opionsmätningen i morgon-tv. Jyrki Katainen var gäst i morgon-tv Bild: Yle morgon-tv

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger att har ser allvarligt på Yles opinionsmätning som visar att stödet för Samlingspartiet är på väg ned. Katainen lovar att partiet ska fundera på vad man kunde göra bättre:

- Jag kan inte jobba mer, för jag har ganska långa dagar, men kanske kvaliteten borde vara bättre.

Katainen anser att det är tid att se över trovärdighet och tillit för Samlingspartiets politik:

- I svåra tider när vi tampas med finanskrisen och när budgeten skärs ned och Finland förändras är det väldigt viktigt att människor kan lita på oss och på statsministern fast de inte skulle rösta på oss. Personligen ska jag se mig i spegeln och göra mitt jobb bättre så att vanliga människor kan lita på mig, säger Katainen.

Stödet för Samlingspartiet har minskat med närmare tre procentenheter efter årsskiftet och Centern har gått om Samlingspartiet och är nu det största partiet i Finland.

Katainen säger att man inom samlingspartiet inte har några planer på ministerrotationer i regeringen.

Socialdemokrater överväger ministerrotation

Stödet för Socialdemokraterna har minskat med två och en halv procentenheter sedan årsskiftet. På några månader har understödet minskat snabbt och SDP:s tidigare partisekreterare, riksdagsladamoten Mikael Jungner anser att man borde ta till ministerrotationer redan före sommaren:

Det står i partiledaren Jutta Urpilainens händer att bestämma om ministerrotationer, men själv hoppas jag på att det sker ganska fort. Dessutom måste vi fundera på hur vi bättre ska nå fram med vårt budskap och fundera på partiets linje på längre sikt, säger Jungner.


(Artikeln rättad kl. 11.40)

Läs också