Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 10: Skärgårdshavet

Bakom vraket ligger en stor låda.
Alger lämnar avtryck längs klippkanten. Bakom vraket ligger en stor låda. Bild: YLE/Strömsö undervattensstig

Korpoström är ett riktigt sommarparadis för semesterfirare. Men även hösten har sin charm. Marinbiologen Heidi Arponen tar med mig för att visa Skärgårdshavets nationalpark både ovanför och under vattenyten. Här går jag till botten med Skärgårdshavets nationalpark.

Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

Vanligtvis ser vi det som är ovanom vattenytan, men faktum är att 90% av skärgårdshavets nationalpark ligger under vattenytan. För att råda bot på det här har forststyrelsen inrättat tre naturstigar på Stora Hästö – en ovanpå land och två undervattensstigar.

Den ena undervattensstigen är grundare än den andra. Vattendjupet är 1-1,5 meter och där kan jag snorkla. Det är lätt att följa det gula bandet och läsa på infoskyltarna längs leden. Man ser ofarliga maneter och olika typer av växter, såsom ålgräs, blåstång och blåsmusslor samt alger som bildar band längs med klipporna.

Dagen till ära har Forststyrelsen gömt en skatt för att jag ska hitta fram till roddbåtsvraket som ligger på 5 meters djup. Men för att dyka så långt behövs syretuber och dykarlisens så Heidi hjälper till att lyfta upp kistan med en, inte alltför, gammal cava. Nu är den cavan uppdrucken, men gillar man att se återväxten på ett vrak så går det alldeles utmärkt med den roddbåt som Forststyrelsen har sänkt på undervattensstigen utanför Stora Hästö.

Elisabeth Morney

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.