Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdshavets nationalpark bjuder på undervattensleder för både snorklare och dykare

En dykare tar upp en kista från botten i Skärgårdshavets nationalpark.
Heidi Arponen dyker efter en kista utanför Stora Hästö i Skärgårdshavets nationalpark. En dykare tar upp en kista från botten i Skärgårdshavets nationalpark. Bild: Yle/Strömsö/Kevin O'Brien Strömsö,dykare,Skärgårdshavets nationalpark,undervattensnatur

Skärgårdshavets nationalpark kan man se både ovan och under vattenytan. Forststyrelsen har gjort två undervattensleder både för snorklare och dykare utanför Stora Hästö.

Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

En båt kör i sundet utanför Korpoström.
Man kan lägga ut från Korpoström för att ta sig till Stora Hästö. En båt kör i sundet utanför Korpoström. Bild: YLE/Strömsö Korpoström,Strömsö,Skärgårdshavets nationalpark,nationalparker,Heidi Arponen

Gå till botten utanför Stora Hästö

Vanligtvis ser vi det som är ovanom vattenytan, men faktum är att 90% av skärgårdshavets nationalpark ligger under vattenytan.

För att kunna uppleva naturen har forststyrelsen inrättat tre naturstigar på Stora Hästö - en på land och två undervattensstigar.

Man behöver ha båt för att ta sig till Stora Hästö. Korpoström är ett bra ställe att lägga ut från.

En ofarlig manet under vattenytan i Skärgårdshavets nationalpark.
En ofarlig manet under vattenytan i Skärgårdshavets nationalpark. Bild: Yle/Strömsö/Kevin O'Brien maneter,undervattensnatur,Strömsö,nationalparker,Skärgårdshavet,Skärgårdshavets nationalpark,elisabeth morney

Snorkla längs en vattenstig

Den ena undervattensstigen är grundare än den andra. Vattendjupet är 1-1,5 meter och där kan man snorkla och simma.

Det är lätt att följa det gula bandet och läsa på infoskyltarna längs leden.

Man ser ofarliga maneter och olika typer av växter, såsom ålgräs, blåstång och blåmusslor samt alger som bildar band längs med klipporna.

Ålgräs.
Största delen av Skärgårdshavets nationalpark finns under vattenytan. Här ser vi Ålgräs Ålgräs. Bild: Forststyrelsen/Mats Westerbom Bandtång,vattenväxter,ålgräs

Dyk efter skeppsvrak

Den andra undervattensstigen ligger på 5 meters djup, så för att upptäcka den behöver man dykutrustning.

Det finns många vrak i skärgårdshavet, men man behöver inte leta länge för att hitta ett utanför Stora Hästö. Forststyrelsen har sänkt ett roddbåtsvrak som ligger på 5 meters djup. På den går det alldeles utmärkt att se återväxten på ett vrak.

Naturstig på land

För den som inte gillar att blöta ner sig finns det också en 1,3 km lång naturstig på ön. På den kan man lära sig om förändringar i havet och vattenskydd.

Undervattensleder anvisade på en skylt på Stora Hästö.
Det finns två undervattensleder och en stig på torra land på Stora Hästö. Undervattensleder anvisade på en skylt på Stora Hästö. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,skylt,undervattensnatur,Skärgårdshavets nationalpark

Många besöksmål i Skärgårdshavet

Det finns många fler ställen att besöka i Skärgårdshavets nationalpark. Forststyrelsen har listat 12 ställen på sina sidor. Här kan du läsa mer om dem.

Titta på reportaget om undervattenslederna vid Stora Hästö.

Trädgård