Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 10: Skärgårdshavet

Bakom vraket ligger en stor låda.
Alger lämnar avtryck längs klippkanten. Bakom vraket ligger en stor låda. Bild: YLE/Strömsö undervattensstig

Korpoström är ett riktigt sommarparadis för semesterfirare. Men även hösten har sin charm. Marinbiologen Heidi Arponen tar med mig för att visa Skärgårdshavets nationalpark både ovanför och under vattenyten. Här går jag till botten med Skärgårdshavets nationalpark.

Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

Vanligtvis ser vi det som är ovanom vattenytan, men faktum är att 90% av skärgårdshavets nationalpark ligger under vattenytan. För att råda bot på det här har forststyrelsen inrättat tre naturstigar på Stora Hästö – en ovanpå land och två undervattensstigar.

Den ena undervattensstigen är grundare än den andra. Vattendjupet är 1-1,5 meter och där kan jag snorkla. Det är lätt att följa det gula bandet och läsa på infoskyltarna längs leden. Man ser ofarliga maneter och olika typer av växter, såsom ålgräs, blåstång och blåsmusslor samt alger som bildar band längs med klipporna.

Dagen till ära har Forststyrelsen gömt en skatt för att jag ska hitta fram till roddbåtsvraket som ligger på 5 meters djup. Men för att dyka så långt behövs syretuber och dykarlisens så Heidi hjälper till att lyfta upp kistan med en, inte alltför, gammal cava. Nu är den cavan uppdrucken, men gillar man att se återväxten på ett vrak så går det alldeles utmärkt med den roddbåt som Forststyrelsen har sänkt på undervattensstigen utanför Stora Hästö.

Elisabeth Morney

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård