Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 10: Skärgårdshavet

Bakom vraket ligger en stor låda.
Alger lämnar avtryck längs klippkanten. Bakom vraket ligger en stor låda. Bild: YLE/Strömsö elisabeth morney,nationalpark,skärgårdshavet,skärgårdshavets nationalpark,strömsö,undervattensstig

Korpoström är ett riktigt sommarparadis för semesterfirare. Men även hösten har sin charm. Marinbiologen Heidi Arponen tar med mig för att visa Skärgårdshavets nationalpark både ovanför och under vattenyten. Här går jag till botten med Skärgårdshavets nationalpark.

Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

Vanligtvis ser vi det som är ovanom vattenytan, men faktum är att 90% av skärgårdshavets nationalpark ligger under vattenytan. För att råda bot på det här har forststyrelsen inrättat tre naturstigar på Stora Hästö – en ovanpå land och två undervattensstigar.

Den ena undervattensstigen är grundare än den andra. Vattendjupet är 1-1,5 meter och där kan jag snorkla. Det är lätt att följa det gula bandet och läsa på infoskyltarna längs leden. Man ser ofarliga maneter och olika typer av växter, såsom ålgräs, blåstång och blåsmusslor samt alger som bildar band längs med klipporna.

Dagen till ära har Forststyrelsen gömt en skatt för att jag ska hitta fram till roddbåtsvraket som ligger på 5 meters djup. Men för att dyka så långt behövs syretuber och dykarlisens så Heidi hjälper till att lyfta upp kistan med en, inte alltför, gammal cava. Nu är den cavan uppdrucken, men gillar man att se återväxten på ett vrak så går det alldeles utmärkt med den roddbåt som Forststyrelsen har sänkt på undervattensstigen utanför Stora Hästö.

Elisabeth Morney

 • Station för farligt avfall vid Toppå avfallscentral i Åbo.

  Gamla och okända material duger inte för giftfri återvinning

  Finland bra på att återvinna rent.

  Då man återvinner material är det viktigt att se till att giftiga ämnen inte följer med i kretsloppet. Händer det kan de nya produkterna bli farliga för hälsan. En lyckad återanvänning kräver att återvinningen finns i tankarna redan då en ny produkt tillverkas.

 • En polis lägger ner blommor vid Whitehall i London.

  Londonattacken: 30-årig "misstänkt" man greps i Birmingham

  Polisen utgår från att gärningsmannen ändå agerade ensam.

  Polisen har gripit en 30-årig man i staden Birmingham i Storbritannien. Mannen misstänks ha kopplingar till förberedelserna för attacken i London i onsdags. Polisen har ändå sagt att man utgår från att den man - Khalid Masood - som utförde terrorattacken i London agerade ensam.

 • Patrik Laine på isen i Winnipegs tröja.

  Bakslag för Laine i titeljakten? Kan stå över match

  Känner sig krasslig och kan missa matchen mot Vancouver.

  Patrik Laine, som tillsammans med Auston Matthews slåss om rookietitlar, kan missa Winnipegs match som spelas tidigt på måndag. Laine är krasslig, skriver Winnipeg Jets på Twitter.

 • Jubel bland CDU-anhängare i Saarland.

  Angela Merkels parti CDU stärker sina positioner i Saarland

  Socialdemokraterna (SPD) backar.

  Den tyska förbundskanslern Angela Merkels konservativa parti stärker sin position som starkaste parti i delstaten Saarland. Valet i Saarland följs med stort intresse. Det väntas ge en fingervisning om opinionen i landet inför förbundsdagsvalet i september.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.