Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 10: Skärgårdshavet

Bakom vraket ligger en stor låda.
Alger lämnar avtryck längs klippkanten. Bakom vraket ligger en stor låda. Bild: YLE/Strömsö elisabeth morney,nationalpark,skärgårdshavet,skärgårdshavets nationalpark,strömsö,undervattensstig

Korpoström är ett riktigt sommarparadis för semesterfirare. Men även hösten har sin charm. Marinbiologen Heidi Arponen tar med mig för att visa Skärgårdshavets nationalpark både ovanför och under vattenyten. Här går jag till botten med Skärgårdshavets nationalpark.

Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

Vanligtvis ser vi det som är ovanom vattenytan, men faktum är att 90% av skärgårdshavets nationalpark ligger under vattenytan. För att råda bot på det här har forststyrelsen inrättat tre naturstigar på Stora Hästö – en ovanpå land och två undervattensstigar.

Den ena undervattensstigen är grundare än den andra. Vattendjupet är 1-1,5 meter och där kan jag snorkla. Det är lätt att följa det gula bandet och läsa på infoskyltarna längs leden. Man ser ofarliga maneter och olika typer av växter, såsom ålgräs, blåstång och blåsmusslor samt alger som bildar band längs med klipporna.

Dagen till ära har Forststyrelsen gömt en skatt för att jag ska hitta fram till roddbåtsvraket som ligger på 5 meters djup. Men för att dyka så långt behövs syretuber och dykarlisens så Heidi hjälper till att lyfta upp kistan med en, inte alltför, gammal cava. Nu är den cavan uppdrucken, men gillar man att se återväxten på ett vrak så går det alldeles utmärkt med den roddbåt som Forststyrelsen har sänkt på undervattensstigen utanför Stora Hästö.

Elisabeth Morney

 • Dyr sportbil i Neuilly-sur-Seine

  Samhällsklassen spelar stor roll när fransmännen går till val

  Vi har besökt Frankrikes rikaste och fattigaste städer.

  Det är ett polariserat Frankrike som röstar i den första omgången i presidentvalet. Det finns stora skillnader i hur väljare från olika samhällsskikt resonerar. Vi har träffat människor i både den fattigaste och rikaste staden i Frankrike.

 • Facebook och Instagram i en iPhone

  EU försöker komma åt hatskriverier på nätet

  EU funderar på gemensamma metoder mot problemet.

  EU funderar på gemensamma metoder för att få bukt med hatskriverier och hot på nätet. Kommissionen vill att exempelvis Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av oönskat innehåll på deras webbplattformar.

 • Bildkollage av innehållet på Yle Teema i vår

  Yle Fems nya granne Teema presenterar sig

  Teema kommer med drama, dokumentärer och Rolling Stones.

  I slutet av april flyttar Yle Teema in på kanalplats fem tillsammans med Yle Fem. Det innebär bland annat att dokumentärer kring allt från rock till jazz och mode, europeiska dramaserier och Batman i original blir tillgängliga också på svenska.

 • Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola.

  Bobollssäsongen startade på Södermalm och fortsätter i Fuengirola

  Bobollsfolket vill göra grenen känd utanför Finland.

  Årets första bobollsligamatcher spelades i Stockholm och på söndag fortsätter säsongen i spanska Fuengirola. Twittersignaturen fullgasmedklas följde matchen i Stockholm. Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll, skrev han.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.