Hoppa till huvudinnehåll

Nu är Willem-Alexander kung av Nederländerna

Drottning Beatrix av Nederländerna överlämnade i dag makten till sin son prins Willem-Alexander genom att underteckna ett dokument i det kungliga palatset i Amsterdam. Drottning Beatrix har styrt landet sedan 1980.

Därefter undertecknade Willem-Alexander och hans fru prinsessan Maxima dokumentet.

Den nya kungen Willem-Alexander och drottning Maxima. Catharina-Amalia till (vänster) är ny tronarvinge Bild: AFP / Lehtikuva drottning maxima

Efter att ha undertecknat dokumentet tryckte Willem-Alexander sin mors hand. I och med underskrifterna blev Willem-Alexander kung, Maxima drottning, och Beatrix prinsessa. Efter formaliteterna vinkade kungligheterna från balkongen till åskådarna som samlats utanför palatset.

Många åskådare är klädda i orange Bild: Remko De Waal / EPA palats

Prinsessan Beatrix höll först ett kort tal där hon presenterade den nya kungen för folket. Därefter var det kung Willem-Alexanders tur att tacka sin mor för hennes år vid tronen. Sedan sjöng kungafamiljen och åskådarna tillsammans Hollands nationalsång. Därefter lämnade Beatrix balkongen och in kom den nya tronarvingen, prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna och Willem-Alexanders två andra döttrar.

Ceremonierna ägde rum i kyrkan Nieuwe kerk där Willem-Alexander svor en trohetsed och tillträdde som kung. Efter det flyttade festligheterna till det kungliga palatset.

Kungligheter från olika delar av världen deltar i festligheterna, bland dem Sveriges kronprinsessa Victoria och prins Daniel samt prins Charles och hertiginnan Camilla från Storbritannien.

Läs också:
Holland får ny kung
Kungahusen i Europa behövs