Hoppa till huvudinnehåll

"Skräpa inte i vårt vardagsrum"

pekka sauri
pekka sauri Bild: YLE pekka sauri

Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri vädjar i ett videoklipp på sin blogg till stadens invånare att hålla gatorna rena under valborg.

Sauri inleder inlägget med att tala om hur valborg inleder våren, men även nedskräpningssäsongen. Han säger att han i många år försökt vädja till Helsingforsborna att det inte skulle behöva läggas ner så mycket pengar på städning efter valborgsfirandet.

Hur många korgar är tillräckligt?

Det kommer att finnas många stora skräpkorgar runt i centrum, men Sauri filosoferar kring när det finns tillräckligt med skräpkorgar. Det finner han inget svar på, så istället uppmuntrar han oss att snällt lägga skräpet i fickan tills den lämpliga korgen kommer emot.

Han fortsätter också med att fundera kring hur nedskräpning kan ses som en kulturell angelägenhet, och att vi ska se vår stad som vårt gemensamma vardagsrum, och därmed behandla gatorna som golvet i vårt eget vardagsrum där hemma.

Genom att inte skräpa ner gör vi alltså inte bara tillvaron för torsdagens städpatrull och Sauri trevligare, utan även för oss själva.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen