Hoppa till huvudinnehåll

ECB sänkte räntan

euro
euro Bild: EPA/Boris Roessler euro,valutakurser

Den europeiska centralbanken ECB har som väntat sänkt styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntan är nu rekordlåg, 0,5 procent. Styrräntan har aldrig varit så låg tidigare. Centralbanken försöker på det här sättet få fart på ekonomin inom euroområdet.

Räntan har legat på 0,75 procent sedan juli i fjol.

ECB har tidigare uppskattat att tillväxten inom euroområdet i år krymper med 0,5 procent. Arbetslösheten har redan stigit till 12,1 procent i medeltal i de 17 länder som bildar euroområdet.

Torsdagens sänkning var väntad, till exempel hade en majoritet av analytiker i en förfrågan av nyhetsbyrån Reuters tippat på en räntesänkning.

Många analytiker tror ändå inte att en räntesänkning har någon stor betydelse för ekonomin.

Chefsekonomen vid OP-Pohjola, Reijo Heiskanen som intervjuades i Yles morgon-tv program i TV1 tror inte att en räntesänkning har någon stor inverkan på våra euriborräntor, de är redan nu mycket låga. En sänkning för det goda med sig att centralbanken visar att den har beredskap att reagera, sade Heiskanen.

Däremot kan det ha en större betydelse för exporten från euroområdet om räntan sänks.

Många analytiker tror också att räntan kommer att hållas låg ännu i många år.

Också andra centralbanker har sänkt räntan nästan till noll. Centralbanken i USA, FED har en ränta på 0-0,25 procent, den japanska centralbanken på 0-0,1 procent och i Storbritannien är centralbankens ränta 0,5 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes