Hoppa till huvudinnehåll

Ftalatdockor möter carcinogena smycken

En docka med för höga halter av ftalater. Bild: YLE/Patrik Skön docka

Årligen stoppas hundratals produkter av Tullaboratoriet. Främsta orsaken är att de innehåller för höga halter av skadliga eller förbjudna kemikalier. Spotlights kartläggning visar att handelshusen däremot sällan tvingas dra tillbaks produkter på grund av farliga kemikalier.

Kemikalierisker blir verklighet på Tullaboratoriet. De analyserar årligen 2 500 produkter årligen, omkring 13 procent det vill säga över 300 produkter stoppas. Främsta orsaken är brister i kemikaliesäkerheten.
– Vi lever i ett kemikaliserat samhälle och vår uppgift är att gå igenom produkterna och se till att de som inte håller måttet inte kommer ut på marknaden, säger Janne Nieminen chef på Tullaboratoriet.

Alla kategorier

Produkterna finns i alla kategorier från leksaker, smycken till textilier. På tullen har de med årens lopp utvecklat en känslighet för var problemen kan finnas. Smycken innehåller ofta för höga halter av tungmetaller som kan vara carcinogena, medan leksaker som stoppas ofta har för halter av ftalater. Tullkemist Siru Viljakainen går igenom några av de produkter som Tullaboratoriet har konfiskerat och visar upp en docka.
– Dockans plastdelar är pvc-plast. Vi hittade dietylhexylftalat i plasten, och det hör till gruppen ftalater som i EU är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar, säger Viljakainen.
De största handelshusen i Finland övervakar även sina egna varor. Enligt en kartläggning som Spotlight gjorde är det sällan de tvingas dra bort produkter från marknaden på grund av brister i kemikaliesäkerheten.
Kesko drar igenomsnitt en produkt från marknaden årligen. Stockmann har under senaste året dragit tre produkter från marknaden, Tokmanni-koncernen sex medan S-gruppen drog bort 11 produkter ifjol. Oftast var orsaken inte kemikalierelaterad, istället handlade det exempelvis om elfel.

En droppe i havet

Tullaboratoriets 2500 testade produkter är en droppe in havet. Janne Nieminen tror att företagen blir noggrannare med att ta in varor, eftersom det finns en chans att de kontrolleras av Tullaboratoriet.
– Visst skulle vi gärna testa fler varor, men så här kommer vi åt åtminstone en del. Men det är säkert att varor kommer ut å marknaden som inte borde vara där, konstaterar Janne Nieminen.

Spotlight ikväll 21:30 Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle