Hoppa till huvudinnehåll

Små rökerier står inför utmaning

Rökt fisk
Skärpta gränsvärden för karcinogener kan vara problematiska för små, traditionella rökerier. Rökt fisk Bild: Yle/ Marcus Nordström rökt fisk

EU har skärpt gränsvärdena för tillåtna mängder karcinogena ämnen - eller PAH:er - i rökta livsmedel så som fisk och kött. Det kan innebära mera jobb och investeringar för mindre rökerier.

Svenska Yle berättade på onsdagen om de nya reglernas inverkan på rökerier. Yle Östnyland ringde två lokala rökerier för en kommentar och svaren avvek klart från varandra.

Harry Lindroos från Tjusterby köttrökeri i Borgå kritiserar starkt det nya EU-direktivet.

- Den stora köttindustrin vill att det ska vara ett problem för oss, dundrar Lindroos. Men det är det inte i praktiken. Ingen äter skalet på rökt kött, där gifterna finns, hävdar han. Vi får bort den svarta ytan genom att tvätta våra produkter. Människan har ätit rökta produkter i tusentals år och kroppen är van vid dem.

För rökeriet i Tjusterby innebär de nya gränsvärdena en del mer jobb.

- Det är en ekonomisk utmaning men hur stor, vet jag inte. Vi räknar inte arbetstimmar då vi ägare själva lägger mer ved i spisen. Men månne inte de hittar på något snart för att vi små ska tvingas sluta igen.

Under sommaren för Harry Lindroos rökeriets produkter till Livsmedelslaboratoriet i Vik i Helsingfors för att testas.

- Vi vill göra det klart för oss själva att våra produkter är tillräckligt rena, så vi kan fortsätta att tillverka våra produkter som tidigare.

Utvecklingschef Jarkko Alho från Mörskom rökeri förhåller sig betydligt lugnare till de nya gränsvärdena.

- Jag var riktigt rädd för några år sedan när diskussionen om det här inleddes, men tydligen är vår rökningsprocess i skick. Våra produkters karcinogenvärden underskrider de nya gränsvärdena redan nu, berättar Alho.

Enligt Alho kan de nya värdena bli ett problem för mindre rökerier som fortfarande röker på traditionellt sätt, genom att elda med ved. I större rökerier som i Mörskom använder man så kallade rökutvecklare, som gör processen renare.

Läs också