Hoppa till huvudinnehåll

Utegångsförbud för barn?

Tonåringar som röker och dricker öl.
Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

Finlands Föräldraförbunds kampanj om vuxnas uppfostringsansvar väcker känslor. I en av affischerna tar man upp frågan om utegångsförbud för minderåriga. "Det är på tiden att föräldrarna känner lite skuldkänslor" säger Föräldraförbundets verksamhetsledare.

Verksamhetsledaren Tuomas Kurttila säger att förbundet inte föreslår utegångsförbud för minderåriga. I stället vill man väcka diskussion om hemkomsttider. Den provokativa stilen valdes medvetet för att väcka reaktioner, säger Kurttila.

- Vi har alltför länge haft ett samhälle där vuxna bara går förbi om de ser ett berusat barn ute på stan.

Kampanjen handlar förutom om hemkomsttider också om just spritlangning till minderåriga. Kurttila medger att man också kunde ha valt en mer positiv ton i kampanjen. Samtidigt tycker han att det är dags att lyfta katten på bordet och inte bara tala om barns och vuxnas rättigheter, utan också skyldigheter.

- Kanske det är helt på sin plats att känna lite skuldkänslor, ifall det leder till att någonting ändras.

Föräldraförbundets kampanj Kotirintama

Vad tycker du om kampanjen? Är det på okej att lyfta fram utegångsförbud som en lösning på barns och ungas problem? Kommentera gärna!

Diskussionen går vidare i Radiohuset i Radio Vega med start kl.15:03. Då hör vi bland annat hur unga reagerar på affischerna och hur det har gått med experiment med utegångsförbud för barn och unga.

Läs också