Hoppa till huvudinnehåll

Valborgsfirandet kostar Vasa tusentals euro i städkostnader

Städningen efter första maj i Hovrättsparken i Vasa
Städningen efter första maj i Hovrättsparken i Vasa Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund plocka skräp

Städningen efter valborg och förstamajfirandet är i full gång. Mest skräp vad det som vanligt i Hovrättsparken i Vasa där staden hade satt ut extra soptunnor. Enligt Kaj-Erik Grandell som är chef för grönområdena i Vasa är skräpläget ändå lite bättre i år än det brukar vara efter första maj.

- I år hade staden anlitat en städfirma som städade redan på onsdagsmorgonen och eftersom det var rätt kyligt på första maj har folk inte suttit så mycket på picknick i parken och skräpat ner, säger Kaj-Erik Grandell.

För femton till tjugo personer tar det ändå hela dagen att städa upp efter firandet. Staden har tagit hjälp av en grupp abiturienter. Till städandet går det tusentals euro extra av skattebetalarnas pengar.

Nedskräpningen efter första maj firandet i Vasa
I Hovrättsparken i Vasa finns det mycket skräp efter firandet Nedskräpningen efter första maj firandet i Vasa Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund rosk

- Det är svårt att beräkna exakt, men jag tippar en tiotusen euro kan det vara, säger Grandell.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten