Hoppa till huvudinnehåll

50 nyanser av orange

Europa fick en ny och finskättad kung i veckan. Också Pixel dyker ner i det holländska kungahusets kulturhistoria.


Vad betyder kungahuset för de traditionella liberala värderingarna i Nederländerna? Kommer Willem-Alexander och Màxima att främja finkultur eller folkkultur? - Den nya drottningens härkomst gör att hon säkert kommer att synligt verka för kulturell diversitet och integration av invandrarkvinnor, säger ambassadör Henk Swarttouw, som tack vare sin svenska fru talar flytande ädelskånska. Nederländerna är en handelsnation sedan många hundra år och det har gett landet en kosmopolitisk identitet. - Man kan placera en holländare var som helst i världen och han kommer att må bra.

En annan som mår bra utomlands är Pariskorrespondenten Helena Petäistö, som liksom drottning Victoria av England dras till franska Rivieran och framför allt till Biarritz vid Atlantkusten.

Pixel tar också pulsen på det olycksdrabbade familjeföretaget Missoni, ett modehus som jubilerar men väljer att inte fira.