Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 11 - Enskär

Fyren är skärets landmärke.
Fyren är skärets landmärke. Fyren är skärets landmärke. Bild: YLE/Strömsö skärdgård

Utanför Nystad ligger Finlands yngsta nationalpark – Bottenhavets nationalpark. Den består av fantastiska öar och ett stort havsområde. Ett av de populäraste besöksmålen är Enskär.

Ett sätt att ta sig till Enskär är att ta en turbåt från hamnen i Nystad. Då kan man besöka ön och komma fram och tillbaka på en och samma dag. Man kan också övernatta på ön i den gamla lotsstugan eller i fyrvaktarbostaden.

En kilometer från hamnen finns den vackra fyren som man kan ta sig upp i. Fyrens byggår är 1833 och då man går upp längs med trapporna kan man se en intressant utställning om hur fyren har elektrifierats.

Den dag som Elisabeth besöker ön guidas hon av Lotta Lindholm som är naturkartläggare. För att vara en relativt liten ö är den rätt mångsidig. Uppe i fyren kan man se olika naturtyper bland annat ängar, klippor och kärr. Dessutom finns det en insjö på ön.

Hamnen bjuder på Finlands största grisslekoloni. Det finns också gott om snokar. Senare på sommaren kan ön vara ett paradis för dem som gillar grodor. Lotta bekantar sig med ön genom att naturkartlägga växter, både i vatten och på torra land.

Det är på stenarna och klipporna man märker att Bottenhavets nationalpark är mittemellan det steniga Kvarken och det klippiga skärgårdshavet. På öns södra delar som vätter mot Skärgårdshavet finns det klippor. Man behöver inte gå långt norrut förrän man stöter på stenar som blir allt mindre tills man slutligen hamnar på en sandstrand. Det finns mycket att upptäcka på Enskär.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård