Hoppa till huvudinnehåll

Trög turismvinter i skärgården

Bild: Sebastian Heinrichs sol

Den snö- och isrika vintern minskade antalet besökare i skärgården under vintern. Också det ekonomiska läget gjorde att företagskunderna minskade.


Också våren har varit lugn, trots att det hade funnits intresse för att åka ut. Den sena våren och de tjocka isarna har gjort att många ivriga fiskare varit tvungna att avboka sina fiskestugor i april, berättar Viveca Smeds-Aalto på skärgårdsbokningen.

På grund av isarna har man också skjutit upp säsongsstarten på Bengtskär med en vecka, men idag åker de första nattgästerna ut till fyren. Också det kärvare ekonomiska läget har gjort att företagskunderna och lägerskolebesökarna blivit färre på Vikingacentret i Rosala, berättar Hanna Vuorio-Wilson.

Men inför sommaren ser det lovande ut över allt i skärgården. På Bengtskär är veckoslutens övernattningar är fullbokade fram till nästa höst. Också på andra håll har bokningarna inför sommaren strömmat in sedan februari, vilket tyder på att skärgårdens popularitet som semestermål håller i sig.

Men trots en trög vinter, finns det också ljusglimtar inom vinterturismen i skärgården. På Utö har man haft en ovanligt bra säsong då rävsparven i december och januari landade på ön och lockade mängder med fågelskådare från hela landet. Flyttfågelssäsongen pågår fortfarande och många besökare är inbokade för maj månad.

Läs också