Hoppa till huvudinnehåll

Upptäck fyren på Stora Enskär i Bottenhavets nationalpark – ta turbåten från hamnen Nystad

Elisabeth Morney och Lotta Lindholm uppe i fyren på Stora Enskär.
Elisabeth Morney och Lotta Lindholm har klättrat upp i fyren, som är Stora Enskärs landmärke. Elisabeth Morney och Lotta Lindholm uppe i fyren på Stora Enskär. Bild: Yle/Esa Saari Enskär,Strömsö,Bottenhavets nationalpark,Nystad,Stora Enskär,fyrar,elisabeth morney

Utanför Nystad ligger en av Finlands yngre nationalparker – Bottenhavets nationalpark. Den består av fantastiska öar och ett stort havsområde. Ett av de populäraste besöksmålen är Stora Enskär.

fyren och ett hus på Enskär
Fyren på Stora Enskär är ett besöksmål i Bottenhavets nationalpark fyren och ett hus på Enskär Bild: Yle/Esa Saari fyrar,Strömsö,Stora Enskär,Bottenhavets nationalpark

Ett sätt att ta sig till Stora Enskär är att ta en turbåt från hamnen i Nystad. Man kan göra en dagstur, men man kan också övernatta på ön i den gamla lotsstugan eller i fyrvaktarbostaden.

En kilometer från hamnen finns den vackra fyren som man kan ta sig upp i. Fyrens byggår är 1833. Då man går uppför trapporna kan man se en utställning om hur fyren elektrifierades.

Segelbåt i Nystads hamn.
Turen till Stora Enskär går från Nystad. Segelbåt i Nystads hamn. Bild: Yle/Esa Saari fartyg,Strömsö,Stora Enskär,Bottenhavets nationalpark,Nystad,skepp (kyrkor),segelfartyg

Stora Enskär är en liten men mångsidig ö

Stora Enskär är en relativt liten ö, men ändå mångsidig. Uppifrån fyren kan man se olika naturtyper, som ängar, klippor och kärr. På ön finns också en insjö.

Det är på stenarna och klipporna man märker att Bottenhavets nationalpark ligger mellan det steniga Kvarken och det klippiga Skärgårdshavet.

På öns södra delar, som vetter mot Skärgårdshavet, finns klippor. Man behöver inte gå långt norrut innan man stöter på stenar som blir allt mindre tills man slutligen hamnar på en sandstrand.

Lotta Lindholm kartlägger havsstranden på Stora Enskär.
Lotta Lindholm kartlägger havsstranden på Stora Enskär Lotta Lindholm kartlägger havsstranden på Stora Enskär. Bild: Yle/Esa Saari Strand,Strömsö,Stora Enskär,Bottenhavets nationalpark,nationalparker,lotta lindholm

Stor del av nationalparken finns under vattenytan

Hamnen bjuder på Finlands största tobisgrisslekoloni. Det finns också gott om snokar. Senare på sommaren är ön ett paradis för den som gillar grodor.

Man ska inte glömma att nationalparken även finns under vattenytan. Man kan bekanta sig med den varierade växtligheten både i vattnet och på torra land.

En vattenväxt i havsstranden,
Största delen av nationalparken finns under vattenytan. En vattenväxt i havsstranden, Bild: Yle/Esa Saari vattenväxter,Strömsö,Stora Enskär,nationalparker,Bottenhavets nationalpark

Du kan hitta låsbräken - en gammal, sällsynt växt

Den mest sällsynta växten hittar man på landbacken bredvid fyren. Låsbräken är en raritet i växtvärlden, då den är nästintill försvunnen. Här på den magra slåtterängen invid fyren trivs den bra.

Låsbräken växer på marken.
Låsbräken är en raritet som växer på magra betesmarker och slåtterängar. Låsbräken växer på marken. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö,Stora Enskär,Bottenhavets nationalpark,nationalparker,sällsyntheter,låsbräken

Mer om Bottenhavets nationalpark kan du läsa här.