Hoppa till huvudinnehåll

Vasa cyklar så tramporna glöder

I Vasa är cykeln ett transportmedel som används året om.

- Vår stad är en ganska bra stad att cykla i för vi har inte så mycket backar här och staden är ganska liten. Dessutom bor över 80 procent av folket inom en radie av fem kilometer från centrum, säger gatuplaneringsingenjören Siri Gröndahl.

Enligt Trafikverket utgör cyklandet närmare 16 procent av den dagliga persontrafiken i Vasa. Uleåborg ligger i topp med omkring 20 procent. Landets medeltal är 11,5.
Det här räcker ändå inte. Planerarna vill att ännu fler ska cykla.

- Även om Vasa är en ganska liten stad har vi bilköer och sånt och det är mycket billigare att satsa på cyklister än på bilister, säger Siri Gröndahl..

För att undvika krockar och bråk mellan fotgängare, cyklister och bilister tänker staden satsa på att bredda trottoarer för att kunna freda en del av dem för cyklarna. Dessutom vill man bygga cykelvägarintill körbanorna.

- Det är lite oroligt i centrum ibland, medger Gröndahl, men vi skall bygga egna platser åt cyklister. Då blir det säkrare. Jag tror att först att vi måste satsa på centrum, men vi vill också ha huvudcykelvägar från till exempel Gamla Vasa till stans centrum så att alla kan cykla snabbare till stan.

Läs också