Hoppa till huvudinnehåll

FN: Rebeller i Syrien kan ha använt kemiska vapen

Carla Del Ponte
Carla Del Ponte Carla Del Ponte Bild: EPA / SALVATORE DI NOLFI fn-kommission

FN-utredare misstänker nu att rebeller i Syrien har använt kemiska vapen. En FN-kommission som utreder krigsbrott i Syrien har funnit starka indikationer på att syriska rebeller har använt sig av sarin i striderna.

Den här FN-kommissionens utredare har intervjuat drabbade och medicinsk personal från inbördeskrigets Syrien i grannländerna. Kommissionen har ännu inga säkra bevis, men däremot starka, konkreta misstankar om att rebellstyrkor i Syrien har använt sig av nervgasen sarin.

Det säger Carla Del Ponte som är en av ledamöterna i kommissionen. Hon uttalade sig för schweizisk tv efter att ha tagit del av utredarnas rapport. Enligt Del Ponte har kommissionen däremot inte sett några bevis på att regeringssidan skulle ha använt sig av kemiska vapen.

Del Pontes FN-kommission undersöker alltså krigsbrott och andra brott mot mänskliga rättigheter i Syrien. Det finns också en speciell FN-kommission som ska utreda just den eventuella användningen av kemiska vapen i Syrien. Den kommissionen har inte heller fått komma in i Syrien, men den har börjat samla in prover för sin utredning.

Carla Del Ponte tillhör dem som vågar komma ut med den här typen av riktigt kontroversiella uppgifter. Hon har mera skinn på näsan än de flesta. Hon var tidigare chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien och före det schweizisk överåklagare som blev en av den sicilianska maffians huvudfienden.

Kan försvåra Obamas beslutsångest

Och visst är det här kontroversiellt. Hela västvärlden, med USA i spetsen, misstänker främst regeringsstyrkorna i Syrien för att ha använt sig av sarin. Det kanske de också har gjort, men det är snopet om rebellstyrkor blir fast för det först.

USA:s president Barack Obama har kritiserats för att han inte ingripit kraftigare i det syriska inbördeskriget. Andra har kritiserat honom för att ha låst fast sig vid att kemiska vapen är just den kritiska gräns som den syriska regeringen inte får överskrida. Obamas beslutsångest lär inte dämpas av den här morgonens uppgifter.

Syriska rebellgruppers övergrepp har också annars fått rätt litet uppmärksamhet i västliga medier. En del av dem agerar numera som rena rama rövargäng.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes