Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Pengar och understöd

David Andberg, Ombudsman FSS
David Andberg, Ombudsman FSS Bild: Eva Pärsson finlandssvensk idrott

Visste du att 100 000 euro delas ut denna vecka till 58 finlandssvenska idrotts- och motionsföreningar? Är din förening månne en av dem? Under våren har jag haft förmånen att vara med på ett hörn gällande utdelningen av föreningsstödet 2013. I egenskap av ombudsman för Idrottens Föreningsallians har jag gjort beredningen för utdelandet av föreningsstödet.

Föreningsstödet är ett samarbete mellan de finlandssvenska fonderna och Finlands Svenska Idrott (FSI) som riktar sig till tvåspråkiga idrotts- och motionsföreningar i Finland. Stödet på 100 000 euro finns för att möjliggöra utbildning och projektarbete på föreningsnivå i Svenskfinland. I år är det sjunde gången stödet delas ut och förhoppningsvis kommer det också att delas ut i framtiden.

Som en del av beredningsprocessen ingår det naturligtvis att läsa igenom alla ansökningar, projektplaner och budgeter. Detta ger en inblick i föreningarnas verksamhet och hur dessa ser på behovet av utbildning hos sina egna barn- och ungdomsidrottsledare samt projektverksamhet. Eftersom den största delen av föreningsverksamheten ännu idag baserar sig på frivilligarbete tycker jag det är ett alldeles utmärkt sätt att motivera dessa aktiva ledare.

Genom att bekosta en utbildning gör att barnen och de unga i slutändan får ta del av en högklassig idrottsverksamhet. Det är också imponerande att se vilken kreativitet det finns inom föreningarna när det kommer till att engagera barn och unga i idrotts- och motionslivet.

Eftersom det är vår uppgift, på FSI, att se till att det finns en möjlighet att idrotta på svenska i Finland, är föreningsstödet en av de mest konkreta handlingarna vi gör. Att göra det möjligt för föreningarna att satsa på att utbilda ledare och tränare utan att belasta sin egen (många gånger strama) ekonomi ser jag som något att vara stolt över. När det under den senaste tiden har blåst hårt om fonder och stiftelser så tycker jag en kolumn som denna är en bra påminnelse om hur mycket gott den största delen av dessa gör och hur många det i slutändan berör.

Ifall du är aktiv inom en idrotts- eller motionsförening kan det vara bra att lägga denna information bakom örat. Förhoppningsvis kan vi också nästa vår dela ut pengar till ännu flera föreningar. Jag vill avsluta med att gratulera alla föreningar som fått ta del av föreningsstödet 2013 och önskar att ännu fler söker nästa år!

David Andberg
Ombudsman för Idrottens Föreningsallians

Läs också: Nästan 100 000 euro i finlandssvenskt idrottsstöd

Läs också

Nyligen publicerat - Sport