Hoppa till huvudinnehåll

Fullmäktige avgör tornhotellets öde

Så skulle tornhotellet se ut från Mechelingatan. Bild: Helsingfors stad kongresshotell

Det är allt troligare att tornhotellet på Busholmen i Helsingfors blir verklighet. Stadsstyrelsen i Helsingfors godkände i går planändringen som möjliggör byggandet av ett 33-våningar högt kongresshotell.

Finlands högsta byggnader

Finlands högsta byggnader:

1. Mikael Agricolas kyrka i Helsingfors, 97 meter hög
2. Cirrus-huset i Nordsjö i Helsingfors, 87,5 meter
3. Åbo domkyrka, 86 meter
4. Fortums huvudkontor i Esbo, 84 meter
5. Landmärket i Östra centrum, Helsingfors, 82 meter

Källa: Wikipedia


Den tidigare planen för området möjliggjorde bara 16 våningar. Och för att norska AB Invest AS ska kunna bygga sitt kongresshotell på 33 våningar krävs en planändring.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade redan i går om att stadsstyrelsen förhåller sig positivt till planerna. Rösterna i stadsstyrelsen föll 10-5. Samlingspartiet, De gröna och Sannfinländarna röstade för medan SDP, SFP och Vänsterförbundet motsatte sig.

I sista hand är det stadsfullmäktige som avgör om planerna blir verklighet. Fullmäktige behandlar ärendet enligt uppgift den 15 maj.

Finlands högsta hus

Hotellet planeras bli 113 meter högt och kommer att bli Finlands högsta hus där man kan bo.

Hotellets huvudingång kommer att ligga vid Stillahavsgatan medan en annan ingång finns i norr mot Helsingfors centrum. Vid ingången ska det finnas en restaurang med uteservering med utsikt över havet. I den tredje våningen ska själva kongresscentret finnas medan det i fjärde och femte våningen planeras en konditionsanläggning med simbassäng utomhus. Sammanlagt ska det finnas 380 lägenheter i hotellet och de koncentreras till våningarna 6-31.

I våningen högst upp ska det finnas en utsiktsrestaurang som är öppen för allmänheten.

.