Hoppa till huvudinnehåll

Hasse Sundquist: Vi vill ha svar

Hasse Sundquist
Hasse Sundquist Bild: Yle hasse sundquist

En beslutsfattare och ansvarig person i statens tjänst ska ställa upp på intervju, basta!

Det är frustrerande att inte få ansvarspersoner att ställa upp på intervju. Då vi utreder och gräver fram oegentligheter och missförhållanden i samhället och försöker få svar på hur dessa är möjliga, får vi allt oftare ett nej på vår intervjuförfrågan.

Och då är det den ytterst ansvarige t.ex. ministern eller partiledaren som inte vill ställa upp. I stället hänvisar man till någon tjänsteman eller underhuggare som ska svara på reporterns frågor. Det duger inte. Hur står det till med demokratin om beslutsfattarna väljer att inte svara på de frågor de är ansvariga för?

Då det är fågan om någon ”svårare” sak sticker man huvudet i busken och låtsas som om det regnar.

Ett exempel: I tv-programmet Spotlight kring årsskiftet utredde vi hur det är möjligt att Outokumpu fått miljötillstånd för att utöka utsläppet av kvicksilver vid sitt stålverk i Torneå. I god tid kontaktade vi miljöministeriet för att få ett svar av den ansvariga ministern. Men tji fick vi, ministern hade inte tid med oss. Han hade inte en halvtimmes lucka i sitt program under de TVÅ MÅNADER vi försökte få en intervju.

Jag kan förstå att en minister har mycket att göra, men han hade nog tid under de här två månaderna att titt som tätt ställa upp på intervjuer för nyhetsredaktionerna. Vi kunde ju t.ex. ha jagat ministern i riksdagens skrymslen för en intervju, men eftersom vi ville visa vårt reportage åt honom före intervjun fungerade inte den taktiken.

Jag vill förtydliga att miljöministern inte är på långt när den enda ansvarsperson som fungerar så här och å andra sidan, alla flyr inte heller sitt ansvar.

Jag upprepar, har man valts till en viktig post i samhället ska man också svara på de obekväma frågorna, inte endast de som stöder den egna politiska agendan.

Enligt Montesquieus läror är media den fjärde statsmakten. Vi kan inte göra vårt jobb ordentligt om de tre övriga leker kurragömma med oss. Till råga på allt har jag hört av kolleger från Sverige att även de har allt svårare att få svar på sina frågor. Sverige som alltid varit ett exempelland för öppenhet.

Är detta en följd av att allt fler beslutsfattare använder sig av mediekonsulter?

För att demokratin ska fungera bör medborgarna få veta, därför vill vi ha svar.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt