Hoppa till huvudinnehåll

Lära i egen takt

Seportaget: Lära i egen takt
Seportaget: Lära i egen takt Bild: Yle mirjam mannila

"Det finns någonstans en kvarleva av en gammal sträng mentalitet som går ut på att barn är lata", säger sexbarnsmamman Johanna Almark-Mannila från Grankulla. "Men så är det inte, barn är ju av naturen vetgiriga. Det är underbart att följa med hur de fördjupar sig i något som engagerar dem. Den lyxen kan barn inte alltid unna sig i en skola, att få hålla på med något så länge man själv vill."

Familjen är nu inne på sitt sjunde år med hemskola. Äldsta dottern Maja valde att börja i en "riktig" skola till högstadiet då hon kom in på en musikklass. Hennes lillebror Kim går nu på sjuan och har fortsatt med hemskola. "Våra barn lär sig så som man lärde sig innan det fanns skolor, genom att titta på och apa efter", säger pappan Kaarle Mannila. Båda föräldrarna är frilansmusiker, och också barnens vardag präglas mycket av musicerande i många olika genrer. Tanken är att ingen ska pressas in i någon form, utan föräldrarna vill stöda och uppmuntra varje barn att gå sin egen speciella väg.

Seportaget: Lära i egen takt
Yle Fem torsdag 9.5.2013 kl. 21.00 (repris lördag 11.5.2013 kl. 14.45)
30 dagar på Arenan efter sändning