Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Finland bästa landet för mammor

En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten Bild: Seppo Sarkkinen barn (åldersgrupper),fot

Finland är världens bästa land att vara mamma i. Det visar en rapport från Rädda Barnen. Också i övrigt tar de nordiska länderna hem tätplaceringarna i rankingen.

Enligt rapporten från Rädda Barnens står Finland på första plats bland 176 länder med tanke på hur väl man lyckas stöda mammorna i landet.

Rapporten rankar länderna på basis av bland annat risken för att dö till följd av graviditeten eller förlossningen, risken för att barnet dör i tidig ålder, barnets möjligheter till utbildning och kvinnors politiska ställning.

I- länder i topp men undantag finns

Alla nordiska länder och många europeiska länder står högt på listan. Skillnaden mellan u-länder och i-länder är i regel stor.

I Demokratiska Republiken Kongo som ligger i botten av rankingen, är risken för att modern dör till följd av graviditeten en på 30. I Finland är den en på 12 200.

Det är också farligast att födas i Afrika. Söder om Sahara är risken för att barnet dör under sin första levnadsdag sju gånger större än i i-länderna.

Rapporten pekar också på flera positiva exempel i u-länderna. Sedan 25 år tillbaka har spädbarnsdödligheten i länder som Peru, Egypten, Laos, Bangladesch och Nepal minskat betydligt.

Många spädbarn dör i USA

Bland i- länderna står USA ganska lågt nere på listan. I USA dör fem gånger så många nyfödda barn som hos oss.

En bidragande orsak är enligt rapporten att många av barnen i USA föds underviktiga för att mamman är undernärd. En stor andel tonårsgraviditeter och bristande mödra- och barnavård är andra orsaker till en rätt så hög spädbarnsdödlighet i USA.

Varje dag dör en miljon barn samma dag som de fötts. Den första levnadsdagen är också den farligaste dagen i en människas liv i nästan alla världens länder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes